Kdo nemá dost válčení v Sýrii?

16. 12. 2016 10:03:59
Válka v Sýrii trvá již 5 let a vyžádala si strašlivou daň-statisíce lidských životů. Přesto se najdou lidé, kterým je konec války proti mysli.

Až donedávna jsem považoval za naše největší válečné štváče, snažící se neustále rozdmychávat konflikt mezi Ruskem a námi (Západem), lidi typu Jaromíra Štětiny nebo Karla Schwarzenberga z TOP 09 s jejich známými eskapádami na kyjevském Majdanu nebo s bombardováním Bělehradu.

To co jsem ale slyšel od poslance Ivana Gabala, zvoleného do Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL, ve středečním Interview ČT24, mne zcela šokovalo. Místo toho, aby kvitoval, že se krvavý konflikt v Sýrii chýlí ke konci, neustále se naopak snažil přilévat olej do ohně. Samozřejmě, v Sýrii totiž dnes prohrávají ti, jimž pan Gabal drží palce, islamistická opozice proti režimu Bašára Asada. Jiná než islamistická dnes v Sýrii není.

Poslanec Gabal v interview označil Rusko za strůjce a příčinu syrského konfliktu. Asi už ale zapomněl, kdo destabilizoval Střední východ, kdo zlikvidoval veškeré struktury státu v Iráku a přiměl tak irácké sunnity, aby se přidali na stranu Islámského státu nebo kdo inicioval Arabské jaro.

Opakovaně také poškodil jméno naší diplomacie, když kritizoval roli naší ambasády v Damašku. Já jsem naopak přesvědčen, že naše role v syrském konfliktu na diplomatickém poli je něčím, na co můžeme být právem pyšní. Ne nadarmo naše velvyslanectví zastupuje v Sýrii nejen zájmy naší země ale i Evropské unie a Spojených států amerických.

Nejsem žádný rusofil ani obdivovatel Vladimíra Putina, ale jsem přesvědčen, že z geostrategického hlediska Rusko hrálo, hraje a bude hrát v evropském prostoru jednu z klíčových rolí. Pro nás je to o to důležitější, že se spolu s dalšími středoevropskými zeměmi, jako jsou například Polsko nebo Slovensko, nacházíme v nárazníkovém prostoru mezi dvěma evropskými mocnostmi, Ruskem a Německem. Pokud Rusko zůstane součástí Evropy, bude Česká republika jejím středem a Praha jejím srdcem. A bude o nás zájem. Pokud by se ale vyplnilo přání těch, kteří chtějí Rusko z Evropy vypudit, octneme se okamžitě na její periferii, se všemi důsledky, které z toho vzejdou. A v Paříži, Bruselu nebo v Berlíně po nás za pár let neštěkne ani pes. Našim zájmem proto je, aby Rusko zůstalo integrální součástí Evropy, a to i se všemi jeho specifiky a ekonomickými, politickými i strategickými zájmy. Na rozdíl od poválečného období jsme dnes naštěstí, prostřednictvím členství v EU a NATO, pevnou součástí západní Evropy a vliv Ruska můžeme tak snadno vyvážit svou příslušností k ní.

Éra americké agresivní zahraniční politiky, reprezentované roky Hillary Clintonovou, vyvolávající opakovaně válečné konflikty po celém světě, nejspíš brzy definitivně skončí a mne by zajímalo, s jakými názory ohledně Ruska přijdou „naši stateční Rusobijci“, dosud tak ochotní bojovat proti Rusku až do posledního Ukrajince nebo Syřana, až za pár dní nastoupí do úřadu nový americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Ten je totiž znám svým vstřícným vztahem k Rusku a současně nepřátelským postojem k protiruským sankcím. A nepochybně také urychleně vystřídá dosavadního excentrického amerického velvyslance Schapira..... Nejspíše se ale s prvním závanem nového větru ze State Departamentu otočí jako korouhvičky, začnou do nebe vynášet mírotvorné aktivity Vladimíra Putina a aktivně se lísat do přízně jeho pražských diplomatů.

Autor: Milan Šarapatka | pátek 16.12.2016 10:03 | karma článku: 44.08 | přečteno: 3742x

Další články blogera

Milan Šarapatka

Největší hrozba z Ukrajiny, zhroucený stát

Situace na frontě mezi Ukrajinou a Ruskem nutí k zamyšlení, jak se tento konflikt bude dále vyvíjet a jaký bude mít vliv na okolní země, včetně České republiky. Žádná z možností vývoje není, bohužel, nijak optimistická.

20.12.2023 v 8:00 | Karma článku: 32.14 | Přečteno: 807 | Diskuse

Milan Šarapatka

Rodí se nový, multipolární svět. Zanechá Evropu v troskách?

S pádem socializmu a rozpadem Sovětského svazu se USA ujaly vedení unipolárního světa. Moc se jim to ale nepodařilo, viz Irák, Afganistán nebo Arabské jaro. Dnes se rodí nový, multipolární svět. Bude lepší než „Pax Americana“?

3.10.2023 v 11:47 | Karma článku: 28.80 | Přečteno: 978 | Diskuse

Milan Šarapatka

Ministerstvo cizích zájmů

České ministerstvo zahraničních věcí zcela rezignovalo na vlastní zahraniční politiku, která by sloužila naší zemi. Místo toho pouze „odečítá ze rtů“ svých patronů z NATO z EU, z Berlína nebo Washingtonu.

29.8.2023 v 12:58 | Karma článku: 40.43 | Přečteno: 1339 | Diskuse

Milan Šarapatka

Konec demokracie v Čechách

Potlačování názorů, které nejsou konformní s názory naší vlády, ať se již jedná o válku na Ukrajině, ekonomickou krizi, green deal, nebo dění ve světě, se naší zemi dříve nebo později vymstí.

22.6.2023 v 12:13 | Karma článku: 40.90 | Přečteno: 1431 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2198

Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...