Milan Šarapatka

Král do boje táh a s ním do té války jel na mezku klaun...

11. 07. 2017 17:06:59
V poslanecké sněmovně dnes schvalujeme misi českých vojáků do Pobaltí. Mají tam působit v rámci aliančních bojových uskupení. Otázkou je, zda právě toto je to hlavním úkolem naší armády.

Dovolil jsem si použít parafrázi Krylovy písně, abych vyjádřil svůj názor k současnému stavu a směřování naší armády.

Ve sněmovně máme dnes opět schvalovat vyslání našich vojáků do zahraničí. Ptám se ale, jestli je právě toto hlavní role naší armády.

Pocházím z Orlických hor, z oblasti, kde předmnichovské Československo vybudovalo v 30. letech minulého století mohutná pohraniční opevnění proti svému nepříteli, nacistickému Německu. Nikdy jsme, bohužel, neměli možnost kvůli Mnichovské dohodě tyto pevnosti použít. Měli jsme však konkrétního nepřítele a byli jsme připraveni se bránit.

Jak je to ale dnes? Místo přípravy na obranu naší země posíláme vojáky do Afganistánu, Iráku, Afriky nebo dnes třeba do Pobaltí. Tam všude jsou tedy nepřátelé naší země, proti kterým nás má naše armáda bránit? Nemyslím si to. Čeští vojáci v těchto zemích jsou jen žoldáky, kteří hájí nikoli naše ale cizí zájmy. Naši vojáci přísahají ve své vojenské přísaze, že budou bránit Českou republiku, ne iráckou poušť. I když je pod ní třeba nafta....

Ministr obrany Stropnický místo funkční armády zaměřené na obranu území České republiky vytvořil z naší armády pouhý expediční sbor. Tak honem s ním do Pobaltí, ať se Rus třese strachy....

Nejsem proti spolupráci české armády v rámci ozbrojených sil NATO. Naopak, myslím si, že vstup České republiky do této organizace byl pro směřování naší země na Západ zcela zásadní. Byl dokonce důležitější než vstup do EU. Přesto jsem si ale jist, že absolutní prioritou naší armády, včetně budoucích akvizic do jejího vybavení, musí být obrana našeho území a obyvatel a ne expedice do zahraničí.

Nejnovější akvizicí naší armády v rámci navyšování podílu HDP na obranu pak bude zakázka na nové raketomety, podle ministra obrany jedné z podstatných součástí české protivzdušné obrany. Jsou určeny nejen k ničení vrtulníků či letadel, ale také střel s plochou dráhou letu. Hrozí-li nám ale, podle našich vojenských stratégů, spíše hybridní válka nebo teroristické útoky než konvenční konflikt, proti komu tyto raketomety vlastně použijeme? Že by k nám islamisté poslali z iráckých pouští okřídlenou raketu? A abych ctil na ministerstvu obrany zavedené tradice, chtěl bych se zeptat: cui bono? Kdopak z jeho úředníků se zase napakuje tentokrát?

Autor: Milan Šarapatka | karma: 20.65 | přečteno: 489 ×
Poslední články autora