Waterloo prezidenta Macrona

10. 12. 2018 16:18:46
Ještě třírohý klobouk, případně také ruka zastrčená za klopu kabátu a podobnost Macrona s Napoleonem by byla dokonalá. Jen v jeho zájmu doufám, že se Brigitta, na rozdíl od Josephiny, řádně myje.

Další víkend ve Francii proběhl ve znamení brutálních protestů s hořícími auty, drancováním obchodů a zraněnými. Tentokrát již nikoli pouze proti zdražování benzínu. To francouzská vláda ve strachu z protestů odložila. Více než sto tisíc lidí tento víkend protestovalo proti samotnému francouzskému vládnímu establishmentu, jehož nejvyšším představitelem je vládce Francie a samozvaný rádoby vládce celé Evropy, prezident Emmanuel Macron.

Proti demonstrantům tentokrát také postavila francouzská vláda enormní sílu, více než 80. 000 policistů a četníků, kteří proti demonstrantům neváhali použít gumové projektily, obrněnou techniku, vodní děla a slzný plyn. Během víkendu bylo více než sto lidí zraněno a skoro dva tisíce demonstrantů bylo také zatčeno. Taková malá/větší reminiscence na 89. v Praze....

Macron se tímto postupem totálně „odkopal“. Místo velkého politika a státníka, který chtěl vést Francii, a podle svých nabubřelých řečí, po vzoru Napoleona, dokonce celou Evropu do 21. století se ukázal být tím, čím od začátku byl, omezeným prezidentem bohatých vrstev, který zájmy běžných Francouzů zcela ignoruje.

Macronova francouzská krize může ale zničit nejen kariéru Macrona a jeho vládu, může se také stát smrtelným ohrožením pro celou Evropu. Přinejmenším pro takovou, jakou by ji chtěli mít euroúředníci typu Junckera nebo třeba našeho Teličky. Nejenže se pouliční protesty přelily z Francie již také do Belgie, Nizozemska a Německa, ale krize může také znamenat začátek konce multikulturalismu a dalších megalomanských Macronových plánů, které chtěl Evropě, včetně nás, vnutit, ať chceme nebo nechceme. Imigrantské kvóty toho byly jen malým názorným příkladem.

Je proto docela dobře možné, že volby do Europarlamentu v květnu příštího roku ukážou, že myšlenky Macrona, Junckera nebo Merkelové o stále větším provázání Evropy pod vedením „motoru“ Německo – Francie oslovují v Evropě již málokoho. A do popředí se dostanou strany a hnutí typu italských Pěti hvězd. Tak uvidíme, co z toho vzejde.

Myslím si, že Česká republika, malý evropský stát s naší nedávnou negativní historií v područí Sovětského svazu, Evropskou unii pro budoucnost nezbytně potřebuje. Měla by to ale být Evropská unie rovných, kde budou mít všichni členové stejná práva, bez vyvyšování velkých nad malými případně zákládajících členů nad těmi, kteří přistoupili později.

Na závěr mi dovolte přetisknout básničku na dané téma. Napsal ji básník a publicista Bruno Solařík, kterého jsem neměl, bohužel, jak požádat o souhlas s okopírováním. Moc se mi ale líbila a tak doufám, že mi to odpustí.

Emanuel a žluté vesty

Klidně teče voda v Seině,
daně rostou, peněz méně.
Obuškové prostocviky
předvádějí poldů šiky.

Drzý hošík Eman Macron
vládne teď s pomocí patron.
S pohrdavým, pyšným klidem
dusí lidi slzným plynem.

Aby zahnal známky krize,
děla skrápí Champs Elysées.
Vesty mají zdarma plovku,
zavřel taky eifelovku.

Frantíci však v jasném gestu
navlékají žlutou vestu.
Když v Paříži hoří pneu,
kdo má mozek, chce pryč z EU.

Autor: Milan Šarapatka | pondělí 10.12.2018 16:18 | karma článku: 44.76 | přečteno: 4636x

Další články blogera

Milan Šarapatka

Největší hrozba z Ukrajiny, zhroucený stát

Situace na frontě mezi Ukrajinou a Ruskem nutí k zamyšlení, jak se tento konflikt bude dále vyvíjet a jaký bude mít vliv na okolní země, včetně České republiky. Žádná z možností vývoje není, bohužel, nijak optimistická.

20.12.2023 v 8:00 | Karma článku: 32.14 | Přečteno: 807 | Diskuse

Milan Šarapatka

Rodí se nový, multipolární svět. Zanechá Evropu v troskách?

S pádem socializmu a rozpadem Sovětského svazu se USA ujaly vedení unipolárního světa. Moc se jim to ale nepodařilo, viz Irák, Afganistán nebo Arabské jaro. Dnes se rodí nový, multipolární svět. Bude lepší než „Pax Americana“?

3.10.2023 v 11:47 | Karma článku: 28.80 | Přečteno: 977 | Diskuse

Milan Šarapatka

Ministerstvo cizích zájmů

České ministerstvo zahraničních věcí zcela rezignovalo na vlastní zahraniční politiku, která by sloužila naší zemi. Místo toho pouze „odečítá ze rtů“ svých patronů z NATO z EU, z Berlína nebo Washingtonu.

29.8.2023 v 12:58 | Karma článku: 40.43 | Přečteno: 1339 | Diskuse

Milan Šarapatka

Konec demokracie v Čechách

Potlačování názorů, které nejsou konformní s názory naší vlády, ať se již jedná o válku na Ukrajině, ekonomickou krizi, green deal, nebo dění ve světě, se naší zemi dříve nebo později vymstí.

22.6.2023 v 12:13 | Karma článku: 40.90 | Přečteno: 1431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.33 | Přečteno: 309 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 453 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 859 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 606 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2795 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2198

Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...