Kostky jsou vrženy, Brexit bude!

14. 12. 2019 8:00:00
Jasné vítězství Konzervativců v britských předčasných volbách dalo jasnou odpověď na otázku, jak dopadne Brexit. Ve volbách se ale rozhodovalo nejen o příštím směřování Velké Británie ale také o budoucnosti celé Evropské unie.

Hlasování britských voličů v předčasných volbách do Dolní sněmovny Britského parlamentu bylo současně již druhým referendem o vystoupení Británie z Evropské unie.

Jejich rozhodnutí dát většinu hlasů konzervativcům Borise Johnsona ovlivní kromě budoucnosti Británie významně také život celé Evropské unie a všech členských států. Pokud vše půjde podle Johnsonova plánu, měla by Británie z Evropské unie odejít ke konci příštího ledna. Věřím, že to bude konečně dostatečně silný impuls pro to, aby se Evropská unie začala konečně od základů měnit. Příklad Brexitu je podle mne pro Evropskou unii poslední šancí, aby změnila svoji politiku vůči svým členům a aby vůbec v budoucnosti přežila.

Současní vládci EU si totiž vůbec neuvědomují nakolik se Unie pod jejich vedením zpronevěřila myšlenkám jejích zakladatelů. Měla se podle nich stát spravedlivým domovem pro všechny evropské národy. Místo toho se stala jejich „žalářem“, kde, velcí členové dominují nad malými, kde „staré“ členské státy diktují svoje politické a ekonomické představy nově přistoupivším zemím, kde vyvolené země kasírují několikanásobné dotace oproti ostatním.

Tento proces byl zřejmý již dříve, avšak razantně se zostřil zejména po přijetí Lisabonské smlouvy v roce 2007 a její následné ratifikaci v roce 2009. Právě ona nejvýrazněji omezila pravomoci menších členských států a fakticky je nahnala do područí Bruselu a velkých členů Unie, jako jsou Francie nebo Německo.

Stojí za to připomenout tehdejší marný boj prezidenta Václava Klause proti této smlouvě a přesně opačný patolízalský přístup tehdy vládnoucího českého premiéra Mirka Topolánka.

Za tlakem na centralizaci rozhodování ze strany Bruselu stojí idea federalizovat Evropskou unii, vytvořit jakési Spojené státy evropské po vzoru USA a získat tak pro bruselské panstvo stejnou moc jako má americký prezident. Poněkud chmurná představa s ohledem na nikým nezvolené, necharismatické osobností stojící opakovaně již po mnoho let v čele Unie.....

Mně osobně se přitom myšlenka takových Spojených států evropských, které by konečně ve světě hrály odpovídající politickou roli, měly k tomu k dispozici odpovídající vojenskou sílu a jichž by byla Česká republika součástí, velmi líbí. Brusel však nebere v úvahu zásadní historické rozdíly mezi USA a Evropou. Zatímco Spojené státy byly na svém počátku fakticky „tabula rasa“, nepopsaným listem papíru, každý z evropských národů má za sebou (až na výjimky) tisíciletou svébytnou historii. A stejně dlouhou historickou zkušenost a vlastní národní zájmy. Je proto jen málo pravděpodobné, že by je evropské národy byly ochotné z ničeho nic položit na oltář mocenských zájmů bruselské nomenklatury, zvláště, když jsou prosazovány vydíráním. Vzpomeňte jen na loňské prohlášení dnešního „ctihodného“ předsedy Evropské rady Charlese Michela, „...Že nepřijmete migranty? Zapomeňte na evropské dotace....“.

Jedinou šancí, kterou pro realizaci myšlenky Spojených států evropských vidím, je jejich dlouhodobé postupné formování zdola, z vůle členských států samotných, nikoli z příkazu bruselské vrchnosti nebo „malého Napoleona“ z Paříže. Nakonec, USA vznikly úplně stejným způsobem.

Pokud se nyní Brexit konečně po dlouhé agonii uskuteční, bude to nepochybně zprvu bolestné jak pro Británii tak i pro zbylé členské státy Evropské unie. Do budoucna ale věřím, že bude pro Británii dobré, že se zbavila bruselského diktátu a bude se rozvíjet jako velká, suverénní a sebevědomá země. A bude to, věřím, dobré také pro Evropskou unii. Bruselští nikým nevolení úředníci si snad konečně uvědomí, že poté kdy ani vydírání a zastrašování Británii nezviklalo v jejím rozhodnutí odejít, bude muset svoji politiku vůči členským státům razantně a urychleně změnit tak, aby po vzoru Británie nezačaly z Unie odcházet další státy.

Samozřejmě, ne všechny země (nás nevyjímaje) mají takové možnosti jako Británie se svým ekonomickým potenciálem a Britským Commonwealthem a USA za zády. Alternativy však existují. Mohly by jimi být, v případě neúspěchu projektu Unie, například i naše V4, která by se mohla někdy v budoucnu rozšířit na Unii středoevropských států, ale například také Benelux nebo Skandinávská unie.

Pro Evropskou unii po Brexitu existuje jediná šance. Vrátit se ke stavu před Lisabonskou smlouvou, vytvořit rovnoprávné podmínky pro všechny členské země bez rozdílu a začít budovat novou Unii na spravedlivém základě..

Autor: Milan Šarapatka | sobota 14.12.2019 8:00 | karma článku: 28.45 | přečteno: 534x

Další články blogera

Milan Šarapatka

Největší hrozba z Ukrajiny, zhroucený stát

Situace na frontě mezi Ukrajinou a Ruskem nutí k zamyšlení, jak se tento konflikt bude dále vyvíjet a jaký bude mít vliv na okolní země, včetně České republiky. Žádná z možností vývoje není, bohužel, nijak optimistická.

20.12.2023 v 8:00 | Karma článku: 32.14 | Přečteno: 807 | Diskuse

Milan Šarapatka

Rodí se nový, multipolární svět. Zanechá Evropu v troskách?

S pádem socializmu a rozpadem Sovětského svazu se USA ujaly vedení unipolárního světa. Moc se jim to ale nepodařilo, viz Irák, Afganistán nebo Arabské jaro. Dnes se rodí nový, multipolární svět. Bude lepší než „Pax Americana“?

3.10.2023 v 11:47 | Karma článku: 28.80 | Přečteno: 977 | Diskuse

Milan Šarapatka

Ministerstvo cizích zájmů

České ministerstvo zahraničních věcí zcela rezignovalo na vlastní zahraniční politiku, která by sloužila naší zemi. Místo toho pouze „odečítá ze rtů“ svých patronů z NATO z EU, z Berlína nebo Washingtonu.

29.8.2023 v 12:58 | Karma článku: 40.43 | Přečteno: 1339 | Diskuse

Milan Šarapatka

Konec demokracie v Čechách

Potlačování názorů, které nejsou konformní s názory naší vlády, ať se již jedná o válku na Ukrajině, ekonomickou krizi, green deal, nebo dění ve světě, se naší zemi dříve nebo později vymstí.

22.6.2023 v 12:13 | Karma článku: 40.90 | Přečteno: 1431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 298 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 856 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2198

Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...