Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BV

V Aleppu Assadova strana získává postupně významné územní zisky. Halvně ze seaveru, kde postoupili o cca 1,5 km, z jihu místy skoro o 1km. Další zisky jsou na západě - jde o jednotlivé bloky. Jen na východě je linie prozatím stabilizovaná.

Je otázka zda nějaká část rebelů využije nabídnutou možnost odchodu i se zbraněmi pod dohledem OSN. Doufejme, že pod tlakem Syrské armády k tomu dojde. Další naděje je, že obklíčeným dojde munice, ale kdoví kolik jí tam za ta léta navozili.

Ale obávám se, že tam stále zůstanou fanatici, ochotní bojovat do posledního civilisty.

1 0
možnosti
JH

K tomu případnému návratu uprchlíků. Jsem přesvědčen o tom, že je Asad zpátky z větší části nevezme. Mohl by posílit opozici. A dále ještě nastanou problémy s Kurdy, kteří budou chtít větší samostatnost. A tu nedostanou.

2 0
možnosti
JR

J16a85r47a 92R52a81n44k

13. 10. 2016 21:36

Az dojde k zatceni vsech akteru - Putin, Assad a jejich iransti podporovatele....

Even if Putin is Tried in the Hague as He Should Be, Russia Will ...

http://www.interpretermag.com/even-if-putin-is-tried-in-the-hague-as-he-should-be-russia-...

May 16, 2015 - Staunton, May 16 – Vladimir Putin should be arrested for war crimes and tried by an international tribunal in the Hague, Sergey Grigoryants ...

Why isn't Putin declared a war criminal by the Hague tribunal and ...

https://www.quora.com/Why-isnt-Putin-declared-a-war-criminal-by-the-Hague-tribun

0 5
možnosti
BV

Paní Rank,

ve svém zápalu jste zřejmě nepostřehla jednu zásadní maličkost. Rusko, USA a další země nepodepsali dohodu o mezinárodním soudu v Haagu, tudíž ho neuznávají, tudíž by bylo dost obtížné případné obviněné k tomu soudu dostat. A nepomohlo by ani nějaké usnesení OSN, když USA i Rusko mají právo veta.

Ale jinak tu prokazujete to co je cílem těchto článků vízev atd. Nakydat co nejvíc špíny a zmanipulovat důvěřivé osoby.

1 0
možnosti
AM

Tady o situaci v Aleppu mluví místní křesťan, chaldejský biskup Antoine Audo:

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=24523

Obě části po sobě střílí z děl a kulometů, obě jsou izolované a mají problém i s těmi nejzákladnějšími potřebami lidí -- východní je izolovaná úplně, západní do značné míry.

Východní část je navíc intenzivně bombardovaná letadly, proti nimž nemají žádnou obranu - ani letadla, ani alespoň přenosné protiletecké zařízení.

Velké části východního Aleppa jsou už jen ruiny.

"Východ" jsou obzvlášť arabské sunnitské milice, v drtivé většině případů radikální islamisté, kteří uznávají jedině a pouze sunnitskou verzi islámu, nikoho jiného, křesťany by s klidem povraždili. "Západ" ovšem nejsou žádní syrští vlastenci. Asad má nějaké letectvo, ale jeho pozemní síly už za moc nestojí. Bez vnější pomoci už by dávno nebyl.

Takže kupčí s Ruskem a spoléhá na Írán. Írán to je, kdo platí a dodává Asadovi bojovníky - Šíitské milice, které bojují za Asada, jsou poskládány, vycvičeny a vyzbrojeny v Íránu, Afghánistánu, Iráku, Libanonu a Pákistánu. Jsou to militantní šíitští radikálové, kteří možná strpí křesťany, ale nenávidí sunnity a židy.

Sunnitský islámský radikalizmus proti šíitskému islámskému radikalismu.

Vítejte v sektářské, náboženské válce.

Tohle jen tak neskončí........................................

4 0
možnosti
RH

Člověk, který pozabíjel statisíce vlastních občanů, nepřinese v čele země žádnou stabilitu. Hlavní problém je, že 15% alevité ovládají společnost, která je ze 70 % sunitská. Kobercové bombardování města, kde je max. 5 % ozbrojenců, je zločin.

7 15
možnosti
MB

M83i14l32o54š 33B54o96č98e15k

13. 10. 2016 18:57

Kobercové bombardování?

2 3
možnosti

A dobitím Allepa podle vás skončí jednou provždy konflikt, který má kořeny v sedmém století? To je hodně naivní představa.

2 3
možnosti
Foto

To jistě ne, ale pokud jedna strana konfliktu tuhle občanskou vládu vyhraje, bude snad na nějakou dobu v Sýrii klid. Možná do té doby, než si ji velmoci opět zvolí za své zástupné válčiště.

10 2
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik