Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JE

Na rozdil od mnohych diskutujicich na Blizkem Vychode ziji.

Nikdo nepochybuje o tom, ze obcanska valka v Syrii je jen zastupnou valkou regionalnich a globalnich mocnosti. To je realita se kterou se musime smirit.

Clanek pana Sarapatky je o roli EU. EU se prezentuje jako maximalne demokraticka instituce respektujici lidska prava. Snaha o destabilizaci legitimni vlady je aktivitou, kterou ocekavame ci akceptujeme u jinych mocnosti, nikoliv od nasi EU.

Jde o to, zda nase slunickova EU dospela do role globalni mocnosti, prosazujici sve zajmy i za cenu tisicu mrtvych. Nejde o to, zda na to maji mocnosti pravo (pri vsi uctne, nikoho z nas se ptat nebudou). Otazkou je, zda s touto roli nasi EU souhlasime.

0 0
možnosti
JS

J49a63r39d36a 27S31o39k61o11l

17. 12. 2016 3:35

Jak se říká. Každá liška chválí svůj ocas !!

0 1
možnosti
KB

K61a93r20e77l 44B86o74k

16. 12. 2016 23:31

Vím, že nic nevím, ale přesto píši.

1 4
možnosti
JS

J90i50ř57í 35S34o24c56h75o11r

16. 12. 2016 22:56

Doporučuji abyste si prostudoval historii blízkého a středního východu z objektivních zdrojů v druhé polovině 20 století. U většiny průšvihů tam vydatně asistoval SSSR počínaje Iránem konče Agfdanistánem a dnes v tom pokračuje Rusko v Sýrii.

4 2
možnosti
VPS

A proč jste to neudělal vy, pane Sochore?

Před lety jsem četl článek britského autora o Afgánistánu:

Zemi se složitým společenstvím různých kmenů, klanů v každém horském údolí vládl král, který dokázal držet jednotu země a současně respektoval jějí vnitřní různost. Nevadil Stalinovi na severu ani Britům v Indii a Persii. V průběhu druhé světové jej nemuseli obsadit spojenci, jako perzské příhraničí.

V roce 1973 ale Američané (to psal ten Brit) zorganizovali převrat a tím vychýlili pomyslné kyvadlo afgánské rovnováhy na svou stranu (tak to autor pojmenoval). Chtěli mít v rukou prostor při sovětské střední Asii.

Sovětům jse to, pochopitelně, nelíbilo a tak za 5 let zorganizovali převrat ve své režii, vytáhli z Prahy Babraka Karmala a na žádost jeho vlády poskytli Afgánistánu pomoc. Stavěli tam silnice, školy, byty.. Američané reagovali Talibanem, Sověti poslali vojska.....

Kdo tam tedy ten "místní" bordel začal???

3 0
možnosti
MG

Celá ta Syrská válka je jen proto, aby Rusové nepřišli oužívání přístavu a hlavně, aby nebyl postaven plynovod Quaser - Evropa. Tenpřístav proto, že přístavy, které mají, jsou daleko a v zimě zamrzají. Aplynovod nepotřebuje vysvětlení. Užívání přístavu získali od Asada staršího zapomoc k získání moci. Jeho syn ale příliš vykrádá státní kasu a proto se Syřaninamíchli a chtějí ho vyhnat a tím by Rusové ztratili šanci na užívání přístavu.A dále by byl postaven plynovod a to už by na Rusy bylo moc. Proto jsou schopnipřeválcovat celou Syrii. A pokud jde o destabilizaci středního východu, ta jestaršího data nežli si, pane Šarapatko myslíte. Ta začala s Universitou 17.listopadu a Universitou Patrika Lumumby. Tam totiž studovali nejen studenti Středníhovýchodu, ale i z Afrických států. Mají jedno poznávací znamení: AK-47 a ruskéRPG. Ve výcviku s těmi zbraněmi jim pomáhali vojenští přidělenci z NDR aRumunska. Obě Univrsity byly ale zavřeny začátkem sedmdesátých let, po defekcišpiona Frolíka, který o tom napsal ve své knize Špion vypovídá. Doporučuji,zajímavé čtení. Pokud by jste po mně chtěl nějaké důkazy, požádejte někoho aťvám je najde na internetu. Je jich dost.

1 2
možnosti
JR

J34a17r63a 35R84a10n81k

16. 12. 2016 21:49

Vidim, ze mate ty same zpravy a zpusob uvazovani, jako Vase kolegyne Beata Krusic, takze Vam davam stejny odkaz:

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/aleppo-crisis-syria-civil-war-assad-russia-rebel-evacuations-idlib-bombing-kill-zone-a7478826.html

1 2
možnosti
Foto

Exportérka demokracie Hybíšková dnes, další perla. Prozradila, že sezvala jak zahraniční, tak i domácí opozici k jednání do EU (čti koordinaci aktivit) parlamentu, aby arabské jaro nastalo i v Sýrii. Je jasné, že na toto otevřené vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie musel Asad reagovat velmi energicky.

1 1
možnosti
ZH

Link by nebyl? Já našel jen rozhovor pro PL

0 0
možnosti
JS

J72a91n 43S53e90m72i37k

16. 12. 2016 19:28

"A nepochybně také urychleně vystřídá dosavadního excentrického amerického velvyslance Schapira"

...jste si jisty ze chapete vyznam slova 'excentricky'?

2 0
možnosti
Foto

Hmmm, snad ano, co myslíte? :-) Když se velvyslanec největší světové velmoci vymezuje vůči hlavě hostitelského státu nebo když pochoduje v čele Prague Pride, tak mně to nepřijde jako moc standartní. :-)

3 4
možnosti
ZH

Taktně jste vynechal tu nejdůležitější věc. Totiž kdyby rusáci nepřitáhli do Sýrie, tak už bylo dávno po válce. Možná by se tam mydlili islamisti s občanskou opozicí, kterou jako jedinou Evropa podporovala, alespoň kecama, ale nelítali by tam bombardéry.

Je to stejný jako na Ukrajině, když byly povstalci na ústupu a Ukrajinská armáda rychle postupoval, objevili se najednou nové tanky, dělostřelecvo a Buky i s posádkama. Jste lhář a manipulátor a kopete za Putina. Zrádce!!

8 10
možnosti
Foto

Dobrý den pane Hlásný,

možná byste k Vašim tvrzením mohl přiložit nějaký zdroj, ze kterého jste čerpal. Takhle mi připadáte, nezlobte se, spíš jako lhář Vy.

8 6
možnosti
KB

Naprosto s vámi souhlasím. Jakýkoliv fanatismus by člověku neměl zatemnit rozum.

Stejně tak jsem slyšel včera v rozhlase vstup Jaromíra Štětiny. Toho člověka opravdu nelze označit jinak než za psychopata. Tenhle člověk, kdyby mohl, tak je opravdu schopný ve svém fanatismu rozpoutat s Ruskem válku.

Jinak označení Ruska za strůjce a příčinu syrského konfliktu je na úrovni tvrzení, že druhou světovou válku rozpoutalo Rumunsko.

13 6
možnosti
Foto

J24i86ř52í 49K20i19n62d26l

16. 12. 2016 14:06

Rusko stejně tak jako je příčinu událostí v Sýrii bylo i příčinou i aktérem rozpoutání druhé světové války.

6 7
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik