Lže nám česká vláda ohledně imigrantů?

A už je to tady! Z původních desítek syrských uprchlíků, které měla ČR přijmoutjako humanitární gesto, se minulý týden stalo již přes 500 uprchlíků, které nám nadiktoval Brusel a dnes už dokonce 1300. A zítra? 20.000? 30.000?

Vláda sice uprchlické kvóty z Bruselu pro forma odmítá, vědoma si většinového názoru ve společnosti a v obavě, že by jí to voliči mohli jednou nepěkně spočítat. Ve skutečnosti však její europoslanci v Evropském parlamentu přijetí kvót houfně podpořili. Názory jednotlivých členů vlády na kvóty jsou zcela nekonzistentní, vzájemně si protiřečí a mění se podle mínění veřejnosti a médií jako korouhvička ve větru. Stačí si jen připomenout veletoče v názorech pana státního tajemníka Prouzy, který ještě donedávna příliv i přidělování imigrantů vehementně podporoval, nebo stejně rychlou proměnu názorů ministra zahraničí Zaorálka a dalších.

Opětovně zdůrazňuji, že naše země není na přijímání většího množství imigrantů absolutně připravena. Chybí nám finance, právní rámec, technické a jiné zázemí, ubytovací a školní kapacity. Společnost není morálně na cizí etnika připravena. Máme plné právo kvóty odmítnout a imigranty v současné situaci nepřijímat. A jakékoli srovnávání s rokem 68, kdy Češi odcházeli za hranice, je zcestné.

Dalším argumentem je, že imigranti nemají ani žádný zájem žádat o azyl nebo žít v České republice, Polsku nebo Bulharsku. Oni přece chtějí do Německa, Švédska, Holandska a jinam, kde je podstatně vyšší životní úroveň a také podstatně bohatší a velkorysejší sociální systém. Nebo si ti, kdo tak horují za přijetí imigrantů u nás, představují, že omezí jejich možnost volně se pohybovat v rámci schengenského prostoru? Není volný pohyb osob náhodou jeho základním kamenem? A co tedy schengenský prostor rovnou zrušit?

Nesouhlasím také s názorem, že jsme všichni povinni se solidárně podělit o imigranty, aby se ulevilo nejpostiženějším zemím, jako jsou Itálie, Řecko nebo Malta. Zajímavé. Možná by stačilo, kdyby tyto země byly v boji proti ilegální imigraci prostě podstatně důslednější a k žádným katastrofám by nedocházelo. Potom by se jim jistě podařilo tuto neblahou aktivitu zásadně omezit a dostat pod kontrolu. Stejně tak jako se to podařilo Španělsku, které bylo ještě nedávno také cílem masové ilegální imigrace. Ale už není, neboť Španělé dali všem potenciálním imigrantům velmi rázně a jasně najevo, že u nich se jim dobře nepovede.

A pokud se již někdo má přihlásit k odpovědnosti a k pomoci tisícům imigrantů přicházejících ze současných krizových oblastí, tj. z Iráku, Libye a Sýrie, nechť jsou to prioritně ty země, které aktivně pomohly konflikty v těchto zemích zažehnout. Víte, které to jsou. Česká republika to, pokud vím, nebyla!

 

 

 

Autor: Milan Šarapatka | čtvrtek 28.5.2015 11:03 | karma článku: 36,04 | přečteno: 1030x