To zvládneme,

prohlásila kancléřka Merkelová na téma přílivu uprchlíků, kterých má do Německa jen letos přijít na osm set tisíc.

K tomu hodlá Německo prakticky všem imigrantům přicházejícím ze Sýrie paušálně udělit azyl. A to přesto, že ve všech zemích Evropské unie platí pro udělení azylu více méně stejná pravidla, která nic takového nepředpokládají. Naopak. Podle evropských pravidel pro udělení azylu musí být zřejmé, že je žadatel přímo ohrožen na životě, že se nesmí jednat o ekonomického uprchlíka, že musí mít doklady prokazující jeho minulost atd. Při takto pojatém paušálním poskytnutí azylů všem žadatelům z určitého teritoria nelze tyto požadavky v žádném případě splnit. Kromě toho skutečně ohroženi na životě mohou zrovna tak být i Kurdové, Palestinci, Iráčané nebo další příslušníci jiných národností. Na ně se však již, podle německé logiky, právo na azyl asi nevztahuje.

Na druhé straně však kancléřka Merkelová ve stejném momentu paradoxně požaduje, aby se ostatní členské země EU o „německé uprchlíky“ (Německem přijaté) rozdělily. Jinými slovy, Německo rozhoduje opět o nás, ale bez nás. Samo rozhodne, nikoli na základě evropského konsensu, které uprchlíky přijme, a vzápětí je předá do péče nám, Maďarům, Polákům nebo Slovákům.

Jak prohlásil maďarský premiér Orbán o situaci s běženci, není to prý evropský nýbrž německý problém. „Nikdo nechce zůstat v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku nebo Estonsku. Všichni (uprchlíci) se chtějí dostat do Německa," řekl dnes v Bruselu.  Má nepochybně pravdu v tom, že imigranty do Německa láká bohatá sociální podpora (ta je v řadě případů mnohem vyšší než je náš průměrný plat). A stejně tak je láká dnešní benevolence, s jakou Němci poskytují azyl prakticky všem, kdo si o něj řekne. Nelze se proto divit, že se středoevropské státy brání diktátu Německa a dalších bohatších západoevropských zemí. Nehledě na to, že jakékoli přemisťování imigrantů v rámci schengenského prostoru je obrovský nesmysl. S právem volného pohybu uvnitř „Schengenu“ se totiž okamžitě vrátí tak, kde to více „sype“. Tedy do Německa, Švédska nebo Velké Británie.

Principy jak řešit současnou uprchlickou krizi jsou přitom jasné.

Prvním je důsledná kontrola a ochrana vnějších schengenských hranic. K nim se zavázaly hraniční státy a bruselští úředníci měli dohlédnout na to, aby tyto povinnosti plnily. Bohužel se to nedaří a přes Itálii, Řecko a další státy do „Schengenu“ procházejí bez jakékoli kontroly a evidence statisíce uprchlíků. Že mezi nimi mohou být, kromě svých obětí, i bojovníci Islámského státu, je velmi pravděpodobné.

Druhým je důsledné poskytování azylu jen těm, kteří na něj mají opravdu nárok. Tedy lidem přímo ohroženým na životě. Žádným ekonomickým imigrantům a žádným osobám bez dokladů u kterých nelze prověřit jejich pravou totožnost a dosavadní způsob života. To, že se nyní Německo rozhodlo přijmout všechny utečence ze Sýrie, je toho přímým protikladem.

A za třetí, musíme konečně přestat s rozdmýcháváním chaosu a vytvářením stále nových a nových uprchlíků ve všech zemích, které žijí jiným způsobem, než my v Evropě. Musíme skončit s bombardováním a intervencemi jako byly ty v Iráku, Afganistánu, Libyi nebo Sýrii. Občané takových zemí si musí své problémy vyřešit sami a rozhodnout se sami jak budou žít a kdo jim případně bude vládnout.

Zítra proběhne v Praze, v rámci českého předsednictví Visegrádu, setkání premiérů visegrádských zemí, zaměřené právě na řešení uprchlické krize. Věřím, že tito politici nepodlehnou nátlaku Německa nebo Francie ani vydírání Rakouska a že budou opravdu hájit zájmy svých zemí.

Jen tak to totiž opravdu zvládneme……!

Autor: Milan Šarapatka | úterý 8.9.2015 11:50 | karma článku: 35,35 | přečteno: 1006x
  • Další články autora

Milan Šarapatka

Ministerstvo cizích zájmů

29.8.2023 v 12:58 | Karma: 40,45

Milan Šarapatka

Konec demokracie v Čechách

22.6.2023 v 12:13 | Karma: 40,92

Milan Šarapatka

Lampasák na Hradě? To snad ne!

23.1.2023 v 13:17 | Karma: 39,97

Milan Šarapatka

Jalové Fialovo gesto

16.3.2022 v 10:33 | Karma: 42,10

Milan Šarapatka

Šok, zklamání, naděje

25.2.2022 v 9:17 | Karma: 28,01

Milan Šarapatka

Braňme našeho prezidenta!

22.10.2021 v 19:09 | Karma: 39,87

Milan Šarapatka

Prasák Feri a ti druzí

28.5.2021 v 17:35 | Karma: 37,53

Milan Šarapatka

Covid? Churchilla na nás!

25.2.2021 v 8:57 | Karma: 27,02

Milan Šarapatka

Hyeny v Parlamentu

12.2.2021 v 13:07 | Karma: 39,47

Milan Šarapatka

Škoda ministra Prymuly!

28.10.2020 v 8:50 | Karma: 28,16
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik