Milan Šarapatka

Když má Jefim Fištejn, co se týká Ukrajiny, pro jednou pravdu…..

27. 09. 2015 19:50:53
Američané odcházejí z Ukrajiny a Rusové se aktivně zapojují do boje proti Islámskému státu. A sbírají diplomatické body před schůzkou Obama-Putin v New Yorku.

Četl jsem poslední příspěvek komentátora Jefima Fištejna, kterým opět vyjadřuje svůj typický, osobitě jednostranný názor na Rusko, jako obvykle s mírným úsměvem na rtech. Jeho prvoplánovost je totiž přímo do očí bijící. Ale jinak má paradoxně v tomto případě s popisem skutečností docela pravdu.

Západ, zejména Spojené státy, se opravdu snaží urychleně z ukrajinského dobrodružství vycouvat.

Vede je k tomu jednak dosavadní neúspěch jejich snahy "zavařit" Rusku za jeho humny a dále se ukazuje, že pokračující podpora stávajícího ukrajinského zkorumpovaného establishmentu, je pro ně nadále politicky i ekonomicky neúnosná. Evropě, bohužel, zůstane černý Petr v ruce, neboť si nemůže dovolit totéž co USA udělat. Totiž sebrat se a odejít. Ukrajinu má za humny. Bude nás proto stát ještě mnoho peněz.

Dalším důvodem, proč Američané z Ukrajiny odcházejí, je jejich „překvapivé“ zjištění, že jsou mnohem závažnější světové problémy, než je ukrajinská krize, které nelze bez aktivní účasti Ruska vyřešit. Mám na mysli zejména boj s Islámským státem nebo také stále rostoucí napětí v Jihočínském moři a extrémně rostoucí ambice Číny v pacifickém regionu.

Co se týká aktivní pozice Ruska v Sýrii, má pan Fištejn opět pravdu. Sovětský svaz a později Rusko byly v Sýrii aktivní již od začátku 70. let, kdy po určitém mezidobí SSSR vystřídal koloniální Francii. V době bipolárního světa vyvažovala tato přítomnost v regionu americkou podporu Izraele a později i Egypta. Dnes má Rusko v syrském Tartusu svoji jedinou středomořskou námořní základnu (Američané mají po světě podobných základen údajně 800). Nedokážu si představit, že by bylo ochotno se jí vzdát jen proto, že se to někomu nelíbí. S tím nepochybně úzce souvisí také neutuchající ruská podpora asadovskému režimu. A je otázkou, zda není právě nežádoucí existence této základny příčinou extrémní americké nechuti vůči režimu Bašára Asada. Tak jako byla Al-Kájda kdysi stvořena Američany v Afganistánu jako nástroj boje proti Sovětům, tak vznikl za přispění tajných služeb několika zemí i teroristický Islámský stát jako protivník syrského asádovského režimu.

Ten se však nyní vymkl svým pánům zpod kontroly a s jeho eliminací má nyní Rusko pomoci.

Autor: Milan Šarapatka | karma: 38.04 | přečteno: 1774 ×
Poslední články autora