Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa, jak ji známe, skončila

Jsem celoživotním optimistou. To co se však nyní v Evropě děje, mne žádným optimismem do budoucna nenaplňuje. Evropu čeká velmi nejistá budoucnost.

Ze všech stran se nyní ozývá volání po důsledné ochraně schengenských hranic, abychom zabránili dalšímu přílivu uprchlíků a infiltraci islámských teroristů z válečných zón na Středním východě. Jsem pro. Ale co se týká vyřešení bezpečnosti Evropy, je na to bohužel příliš pozdě. Aby měl takový krok smysl, musel by být učiněn již před několika lety. Současně by musela existovat jednotná evropská azylová politika a nikoli totální zvůle, tak jak ji dnes předvádí mocné sousední Německo. Mnozí z těch, kteří mají za úkol Evropě dnes nebo v budoucnosti škodit, již prošli děravými evropskými hranicemi a nyní jen čekají na svoji šanci v Evropě zabíjet a ničit.

A dále jsou tu miliony přistěhovalců arabského původu a jejich potomků žijící ve Francii nebo v Belgii a další miliony imigrantů pakistánského nebo bangladéšského původu, žijící ve Velké Británii. Ti všichni jsou občany Evropské unie a držiteli pasů, které jim umožňují po Evropě volně cestovat. A ti všichni, nebo alespoň mnozí z nich, jsou, díky špatné nebo neexistující integrační politice hostitelských zemí, snadným cílem pro islamizaci imámy, které do evropských mešit posílá Saudská Arábie nebo Katar.

Proč takovým duchovním Francie a další země umožňují, aby do jejích občanů mohli infiltrovat netolerantní  wahabistickou verzi islámu? Proč se Francie a další země se silnou imigrantskou komunitou dávno nepostaraly o to, aby jejich občané neevropského původu měli stejné šance na uplatnění jako ostatní? A nakonec, jak mohou nyní tyto země, které selhaly a umožnily radikalizaci svých obyvatel, nyní požadovat, aby se s nimi o následky jejich chyb dělily země střední Evropy? Českou republiku nevyjímaje. To musíme razantně odmítnout a soustředit se naopak na to, abychom se v situaci, ve které jsou dnes Francie, Belgie a další, nikdy neocitli.

Evropa se definitivně změnila. Skončilo období bezstarostného života, prosperity, liberalismu a falešného multikulturalismu. Pomalu končí také éra velkého evropského projektu, Evropské unie, neboť každým dnem více ukazuje svoji nekompetentnost a neschopnost uspět ve svém hlavním úkolu. Totiž zabránit válce na evropském kontinentu a ochránit její obyvatele. A my jsme ve válce, o tom není pochyb.  Co na tom, že to není právě ta válka, proti které byla Evropská unie (EHS, ES) zřízena, totiž válka mezi evropskými zeměmi. Nyní Evropa válčí s Islámským státem a na tuto válku je absolutně nepřipravena.

Věřím přesto, že máme dobrou šanci v této válce uspět. Budeme žít v příštích desetiletích tak, jak žijí už mnoho dekád občané Státu Izrael.  Ve střehu, obklopeni permanentním nebezpečím zákeřných útoků. Ale pokud uspěli oni, uspějeme i my. Je však třeba, abychom v čele našeho státu měli opravdové lídry, zocelené životními zkušenostmi, tak jako je má Izrael. Nikoli lídry, jejichž jedinou životní praxí jsou zákulisní pletichy v Parlamentu. Je také třeba, abychom se přestali spoléhat, že nás před nebezpečím ochrání někdo jiný. Neochrání. A naše hranice nám také nezabezpečí nikdo jiný. A Evropská unie s panem Junckerem v čele už vůbec ne.

Autor: Milan Šarapatka | pátek 27.11.2015 20:01 | karma článku: 36,20 | přečteno: 1121x
  • Další články autora

Milan Šarapatka

Největší hrozba z Ukrajiny, zhroucený stát

Situace na frontě mezi Ukrajinou a Ruskem nutí k zamyšlení, jak se tento konflikt bude dále vyvíjet a jaký bude mít vliv na okolní země, včetně České republiky. Žádná z možností vývoje není, bohužel, nijak optimistická.

20.12.2023 v 8:00 | Karma: 32,14 | Přečteno: 812x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Rodí se nový, multipolární svět. Zanechá Evropu v troskách?

S pádem socializmu a rozpadem Sovětského svazu se USA ujaly vedení unipolárního světa. Moc se jim to ale nepodařilo, viz Irák, Afganistán nebo Arabské jaro. Dnes se rodí nový, multipolární svět. Bude lepší než „Pax Americana“?

3.10.2023 v 11:47 | Karma: 28,80 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Ministerstvo cizích zájmů

České ministerstvo zahraničních věcí zcela rezignovalo na vlastní zahraniční politiku, která by sloužila naší zemi. Místo toho pouze „odečítá ze rtů“ svých patronů z NATO z EU, z Berlína nebo Washingtonu.

29.8.2023 v 12:58 | Karma: 40,45 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Konec demokracie v Čechách

Potlačování názorů, které nejsou konformní s názory naší vlády, ať se již jedná o válku na Ukrajině, ekonomickou krizi, green deal, nebo dění ve světě, se naší zemi dříve nebo později vymstí.

22.6.2023 v 12:13 | Karma: 40,92 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Lampasák na Hradě? To snad ne!

Před druhým kolem prezidentské volby obě strany vylévají jedna na druhou kýble špíny. Na jedno se ale zapomíná, a sice na profesní zázemí a historii obou kandidátů. A bývalý diplomat Kolář už podruhé zkouší prosadit "svého koně".

23.1.2023 v 13:17 | Karma: 39,97 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik