Milan Šarapatka

Antibabiš prošel, ale nic nevyřešil

16. 09. 2016 10:48:04
Ve středu Sněmovna odhlasovala novelu zákona o střetu zájmů ve formě, která je dle mého názoru přijatelná.

Ministrům a dalším členům vlády do budoucna zakazuje vlastnit média a firmám, v nichž mají čtvrtinový podíl, žádat o dotace nebo státní zakázky. Neprošly však naštěstí extrémní návrhy, fakticky bránící úspěšným lidem účastnit se jakéhokoli politického dění.

Co mne v průběhu projednávání novely zaskočilo, bylo otevřené přiznání předsedy ODS Fialy, že je tato novela namířena fakticky proti jedinému člověku, Andreji Babišovi. To považuji za zcela nepřijatelné. Zákon přece musí působit všeobecně, nikoli být namířen proti aktivitám konkrétního jedince.

Ve skutečnosti se ale ani tak nejedná o problém právní jako spíš morální a hodnotový. Ve většině rozvinutých zemí žádný podobný zákon také neexistuje. Je to tak proto, že jejich politici, podnikatelé a zejména novináři mají dostatek vnitřní integrity a morálky, aby média, tento mocný nástroj ovlivňování veřejného mínění, nezneužívali v té míře, jak je to běžné u nás, kde vůbec nepoznáte rozdíl mezi rádoby seriózním periodikem a bulvárem

A proč novela nic nevyřešila? Pokud bude mít tímto zákonem omezený vlastník zájem působit v politice, nebude přece nic jednoduššího než aby své firmy převedl, čistě formálně, na právní společnost nebo blízkou fyzickou osobu. A vše bude, alespoň podle tohoto zákona, v nejlepším pořádku. Akorát se zneprůhlední dosud jasné vlastnické vztahy a nebude možné vztah mezi rozhodováním politika a jeho byznysem kontrolovat.

A na samý závěr, myslím si, že schválení novely zákona Andreji Babišovi právně nijak neublížilo. A naopak politicky mu těsně před krajskými volbami může výrazně pomoci.

Autor: Milan Šarapatka | karma: 25.79 | přečteno: 666 ×
Poslední články autora