Milan Šarapatka

Osm tisíc mrtvých na Donbasu je europoslanci Štětinovi málo?

27. 09. 2016 14:37:58
Europoslanec Jaromír Štětina chce, dle vlastních slov v Českém rozhlase, vyzbrojit ukrajinskou armádu útočnými zbraněmi, aby mohla konflikt na východní Ukrajině rozhodnout vojensky ve svůj prospěch.

Mohli bychom se domnívat, že zájmem nás všech je, aby v Evropě již nikdy nebyla válka a aby současné konflikty co nejdříve skončily. Tak tomu ale, bohužel, není. Stále mezi námi žijí tací, jejichž zájmem je naopak války rozdmychávat a zabíjení dalších tisíců lidí podporovat.

Minulý týden v pátek jsem v ČRO v programu „Pro a proti“ diskutoval na téma situace na Ukrajině s europoslancem za TOP 09 Jaromírem Štětinou. Dodnes jsem konsternován názory, které jsem od europoslance Štětiny, spolu s posluchači ČRO, v pořadu slyšel. Pan Štětina se totiž právě vrátil z Ukrajiny, naplněn bojovým duchem a pořad měl nejspíše sloužit k prezentaci jeho válečnických názorů. Hlavní myšlenkou pana Štětiny byl totiž požadavek na znovuvyzbrojení Ukrajiny západní technikou, aby byla schopna dokončit tzv. „protiteroristickou operaci“ a vypořádat se s povstalci na východě Ukrajiny vojensky. Pro jednoho protiteroristická operace, pro jiného boj za osvobození, za právo žít svůj život podle svého, například mluvit rodným jazykem.......

Dodnes měly boje na východní Ukrajině více než 8000 obětí, jak mezi bojujícími stranami tak mezi civilisty. Několik milionů obyvatel muselo opustit své domovy a miliony dalších žijí v rozbořených domech bez tekoucí vody a elektřiny. Europoslanci Štětinovi je to ale málo. Asi touží po tom, aby obětí bylo 80.000 a aby po konečném slavném vítězství zůstala z východu Ukrajiny jen spálená země.

Nebudu se zde vyjadřovat k minulosti pana Štětiny, tu už dostatečně popsali jiní. Stojí za to ale poznamenat, že pan Štětina se spolu s poslancem Schwarzenbergem a dalšími osobně zúčastnil Majdanu, aby podpořil tzv. „revoluci“ a vměšoval se tak z pohledu mezinárodního práva, coby europoslanec, do vnitřních záležitostí Ukrajiny. A vzpomínáte si ještě na řezání hlav policistů na Majdanu nebo na desítky nešťastníků, upálených zaživa v Oděse?

Stejně tak J. Štětina oslavuje zcela nekriticky ukrajinský dobrovolnický prapor Azov, který má ve svém znaku nacistické runy a jehož příslušníci se dopouštěli na Majdanu i na bojištích Donbasu nelidských zvěrstev. Nedosti na tom. J. Štětina dokonce pozval velitele praporu Azov do Evropského parlamentu, neboť má přece také právo vyjádřit svůj názor! To je něco tak šíleného, že se tomu ani nechce věřit. Představte si, kdyby stejně tak například v roce 1938 pozval Chamberlain do Britského parlamentu například Himmlera, aby tam představil své nacistické názory. Absurdní představa, že?

Člověka, který volá po obnovení bojů na Donbasu, zatímco se představitelé EU a celého světa snaží domluvit příměří mezi bojujícími stranami, považuji za válečného štváče a takovému a jemu podobným se přece musíme postavit! Nevím, jakým zájmům nebo komu pan Štětina slouží, ale mír a klid v Evropě určitě jeho zájmem není!

Autor: Milan Šarapatka | karma: 40.99 | přečteno: 1979 ×
Poslední články autora