Kdy skončí umírání v syrském Aleppu?

Česká média mají o situaci v Aleppu jasno. Asadovský režim spolu s Rusy tam vraždí nevinné. Jakýkoli jiný výklad je nepřípustný a při pokusu o něj se jeho nositeli zavře pusa.

Přesvědčil jsem se o tom osobně, když jsem se při televizní diskusi v Událostech před 2 dny pokusil o zdůvodnění bojů v nábožensky rozděleném Aleppu.  Otázka byla ihned smetena ze stolu.

Rozdělení Aleppa na šíitskou a sunnitskou část přitom sahá hluboko do historie. V současnosti jsou majoritní šiité (cca 2 miliony obyvatel Aleppa) věrni Asadovi, zatímco menšinovou sunnitskou část ovládla islamistická  Fronta an Nusrá se svými spojenci. To oni si tedy berou sunnitské civilní obyvatelstvo jako rukojmí a živé štíty.

Situace civilistů ve městě je nepochybně dílem obou stran konfliktu velmi neradostná nebo dokonce kritická. Nedovedu si však představit, že by Islamisté na Asadovo bombardování neodpovídali a neostřelovali jemu věrnou šíitskou část města stejnou měrou. Také tam proto umírají při bombových a dělostřeleckých útocích civilisté! Ale to je asi v pořádku. O tom se v našich novinách, televizi nebo na našich webech neobjeví ani čárka, ani slovíčko. Takové to tedy je!

A kdy že tedy válka v Sýrii skončí? Právě skončením bojů o největší syrské město, Aleppo. Dobytím celého Aleppa  by totiž Assadův režim   ovládnul prakticky veškeré  obyvatelné území  Sýrie. Stal by se tak nejen vítězem občanské války, ale také mnohem silnějším hráčem na budoucí mapě Středního východu.

No a Rusové na něj vsadili od samého počátku konfliktu. Turecko otočilo jako na obrtlíku, přestože ještě nedávno považovalo Asada za škůdce a nepřítele největšího, kterého nemohl prezident Erdogan ani cítit. A Asadovu budoucí roli již vzaly na vědomí i Spojené státy.

Lze si proto jen přát, aby k rozhodnutí ve východním Aleppu došlo co nejdříve. Jen tak budou moci být zachráněni další konfliktem ohrožení civilisté a dostane se k nim potřebná pomoc. Stejně tak bude postupně moci začít obnova této tak těžce zkoušené země. A v neposlední řadě ukončení bojů umožní evropským zemím, které nesou největší břímě imigrace z tohoto regionu, aby většinu žadatelů o azyl poslali do Sýrie zpátky. Nebudou ho přece potřebovat!

Autor: Milan Šarapatka | čtvrtek 13.10.2016 16:41 | karma článku: 36,83 | přečteno: 1198x