Přiznání velvyslankyně Hybáškové

Podle ČT24 se Evropská unie aktivně podílela na přípravě syrské občanské války, jejímž výsledkemn je až dosud půl milionu mrtvých.

Pouze před pár dny jsem se zde vyjadřoval k názorům pana poslance Ivana Gabala (KDU-ČSL) na dění v Sýrii,  které pronesl ve středečním Interview ČT24. Velmi mě proto zaujalo, když ve stejném pořadu odprezentovala ČT v pátek, jen o dva dny později, další interview s paní velvyslankyní Hybáškovou, takto manželkou Ivana Gabala. Napadá mě, nemá ona rodina Gabalova ČT propachtovanou, že jí dává tolik prostoru k vyjadření rodinných postojů k dění kolem nás, a v Sýrii zejména? Co by za to jeden dal, že? Ale to nic, mají ještě dvě dcery a možná i nějakého  strýčka v Kanadě, a……

Názorů paní velvyslankyně si velmi vážím, přestože s mnohými z nich, možná s ohledem na různé životní zkušenosti, nesouhlasím. Je z nich však zřejmé, že se problematice muslimského světa a Středního východu, věnuje, na rozdíl od jiných, dlouhou dobu. Škoda, že se ani ona nedokázala vyvarovat některých, ideologických klišé.

Věcí, která mne v jejím interview ale zaujala asi nejvíce, bylo její  otevřené  přiznání, že se podílela na přípravě převratu v Sýrii. „My jsme se pokoušeli sjednotit syrskou opozici proti Bašáru Asadovi….“, prohlásila v interview. A dále také sdělila, že v únoru 2007 zorganizovala setkání představitelů této opozice (snad v Bruselu?).  V té době totiž působila paní Dr. Hybášková jako europoslankyně za ČR v Evropském parlamentu.

Ale kdo je to to „My“? Je to Evropský parlament, nebo Evropská komise? Případně  paní Hybášková s tehdejší šéfkou evropské diplomacie Catherine Ashton? Nebo snad paní Hybášková s Maidelene Albright, případně s dalšími americkými sponzory? Kdo dal paní Hybáškové v roce 2007 mandát (pokud vůbec nějaký existoval) sjednocovat syrskou opozici a pomáhat tak připravovat převrat v suverénní zemi, Sýrii, proti jejímu legitimně zvolenému prezidentovi Asadovi?  A proč nevěděly evropské vlády, co se na půdě EU děje? Nebo to věděly a svým občanům to neřekly?

Z vyjádření paní velvyslankyně jasně vyplývá, že Syrské arabské jaro nebylo žádnou demokratickou spontánní akcí Syřanů nespokojených s režimem, jak se rádo prezentuje, ale pečlivě zrežírovanou akcí „americké a saudské“ syrské opozice, za aktivní účasti Západu, s cílem destabilizovat a zničit, jakkoli málo demokratický přesto však legitimní, asadovský režim. Výsledkem je dnes  již pětiletá syrská občanská válka, zničená země a půl milionu mrtvých Syřanů. Nemluvě o tom, že polovina všech obyvatel země v důsledku války musela emigrovat do okolních zemí nebo do Evropy. A my, tj. Evropská unie, jsme se na tom aktivně podíleli. Obávám se, že za to v budoucnu zaplatíme velmi vysokou cenu.

 

Autor: Milan Šarapatka | neděle 18.12.2016 19:58 | karma článku: 48,51 | přečteno: 19624x