Milan Šarapatka

Telička v sukni

7. 10. 2017 18:54:47
„Je třeba zklidnit španělskou krev“ prohlásila europoslankyně ANO Dita Charanzová v pořadu Interview ČT24, ve kterém se „statečně“ postavila na stranu španělských policistů, střílejících do davu Katalánců.

Proč mne to ani trochu nepřekvapilo? Stejně jako europoslanec Pavel Telička, který byl do Bruselu vyslán také hnutím ANO, totiž Dita Charanzová patří do líhně Karla Schwarzenberga, kterému dlouho a věrně sloužila. A dodnes se bezvýhradně ztotožňuje s jeho názory na řízení Evropské unie německo-francouzským duem nebo na přijímání tisíců imigrantů. Absolutně bez ohledu na zájmy naší země, kterou má v Europarlamentu zastupovat.

Ale zatímco Pavel Telička se „odkopal“, že nemá se zájmy České republiky ani s hnutím ANO dávno nic společného, paní Charanzová svoji roli ještě dál hraje.

Moc jí to však nejde. „Španělská policie se snažila o to, aby se respektovala ústava a zákony Španělska,“ prohlásila v pořadu paní europoslankyně při popisu situace v Barceloně, když policisté brutálně zasáhli střelbou do davu během referenda. A dále argumentovala také tím, že “ ...nebyla většinová volební účast“ (při referendu). No, možná nebyla, ale nejspíš jen proto, že španělská policie katalánským voličům bránila v účasti, paní Charanzová.

Já si tedy naopak myslím, že španělská vláda svým neadekvátním zásahem vůči katalánským voličům fatálně zklamala a de facto tak dožene v nejbližších dnech katalánský parlament k formálnímu vyhlášení nezávislosti Katalánska na Španělském království. Co s tím pak bude Madrid dělat, to si ani nedokážu představit. Další španělská občanská válka? V 21. století?

Nelze zapomínat ani na to, že se v tomto dramatu hraje také o obrovské peníze. Katalánsko totiž tvoří více než 20% celkového HDP Španělska.

A co když se vyhlášením nezávislosti Katalánska inspirují španělští Baskové, belgičtí Vlámové, Skotové nebo dokonce Bavoři? Co potom zbyde z té blahobytné Evropské unie paní europoslankyně Charanzové?

Autor: Milan Šarapatka | karma: 39.27 | přečteno: 1787 ×
Poslední články autora