„Demoktratičtí“ trpaslíci vydírají Babiše, aneb myš která řvala.

Demokratický blok ustavený včera z ODS a tří dalších pidistran, které je tak tak prolezly do Sněmovny, vyhlásil Babišovu hnutí ANO ultimátum.

Mnozí z nás jistě viděli britskou filmovou komedii z roku 1959, v trojroli s Peterem Sellersem, „Myš, která řvala“, ve které nejmenší stát na světě, alpské velkovévodství Grand Fenwick, vyhlásilo válku Spojeným státům.

Něco podobného se událo včera ve Sněmovně, když předseda ODS Fiala vyhlásil svoje ultimativní požadavky vůči vítězi voleb, hnutí ANO. „Kandidáta ANO na předsedu Parlamentu Vondráčka nechceme. Místo toho ale požadujeme pro náš „demokratický blok“ dva místopředsedy Parlamentu a sedm předsedů nejvlivnějších parlamentních výborů“. To vše se čtyřiceti osmi poslanci, tj. necelou čtvrtinou Sněmovny, prosím....

Fakt tedy nevím, co je na jeho požadavku demokratického. O složení Sněmovny rozhodli totiž voliči (a zlí jazykové dokonce tvrdí že v případě TOP 09 a Starostů, kteří se do ní dostali jen o pár desetinek procenta, hlavně hackeři). Sněmovna podle historických uzancí obsazuje své orgány na základě poměrného zastoupení. Z toho mi vychází, že pan Fiala a jeho souputníci mají z pěti místopředsedů Sněmovny nárok pouze na jednoho a ze sedmnácti parlamentních výborů na čtyři. Zájemců o tyto lukrativní parlamentní posty, služební auta a další benefity s nimi spojené je v tomto demokratickém bloku asi ovšem podstatně více.

Tak by mě zajímalo, a kdy se Babiš už opravdu naštve a místo nereálných požadavků a obstrukcí ukáže panu Fialovi a spol. „vztyčený prostředníček“. Síly na to má v novém Parlamentu dost a dost.

Autor: Milan Šarapatka | čtvrtek 16.11.2017 6:33 | karma článku: 46,95 | přečteno: 8647x