Evropská unie, jak ji známe, už brzy skončí

18. 02. 2019 7:00:00
Evropští byrokraté a jejich protektoři, jako francouzský prezident Macron nebo německá kancléřka Merkelová, se dnes nejspíš třesou strachy z výsledků nadcházejících evropských voleb.

Proti dosavadní politice Evropské unie se totiž již nestaví jenom země V4, považované donedávna v Bruselu pouze za nevděčné potížisty. Do čela kritiky fungování Evropské unie a její politiky se nově postavila Itálie a po jejím boku silně kritizují postupy EU například také Rakousko i některé další zejména skandinávské země.

Italský premiér Conte ve svém nedávném proslovu v Evropském parlamentu o budoucnosti Evropy prohlásil, mimo jiné, že se EU „se strachem stáhla do procedur“ a ztratila kontakt s lidmi. Unii a její vedení také obvinil z odkládání důležitých rozhodnutí ohledně migrace a dodal, že „Evropa se nemůže vypořádávat s migrací pouze ad hoc krizovými opatřeními“. Pochopitelně za to sklidil ostrou kritiku ze strany vedení Unie i některých europoslanců, například lídra evropských socialistů Udo Bullmanna. Dle jeho názoru prý Itálie směřuje v Evropě do ekonomické a politické izolace.

Reagoval tak na diplomatickou roztržku mezi Itálií a Francií, když Francie předminulý týden odvolala svého velvyslance z Říma kvůli „bezdůvodným útokům, které nemají obdobu od druhé světové války“.

K nelibosti francouzské vlády se totiž předseda italského vládnoucího Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio sešel s předními představiteli hnutí žlutých vest, které již 15. týden protestují proti politice „novodobého Napoleona“ prezidenta Emmanuela Macrona. Tajnou schůzku na francouzské straně zorganizoval Christophe Chalençon – muž, který už začátkem prosince volal po demisi francouzské vlády a prezidenta. Chalençon tehdy navrhoval, aby se do čela nového kabinetu postavil generál Pierre de Villiers, bývalý vrchní velitel armády, jenž ve funkci skončil po roztržce s prezidentem Emmanuelem Macronem.

Odvolání velvyslance na konzultace je forma velmi silného a výrazného diplomatického protestu, který se používá mezi státy jen ve výjimečných krizových situacích. Od momentu, kdy Benito Mussolini 10. června 1940 vyhlásil Francii válku, tak nemá stávající situace obdoby.

Tradičně přátelské vztahy mezi Itálií a Francií však ochladly již brzy po nástupu koalice Di Maiova hnutí a protiimigrační Ligy Mattea Salviniho do vlády v Itálii. Vládnoucí italští politici opakovaně označili Francii za hlavní příčinu migrace z Afriky do Evropy, která Itálii tolik sužuje. Francie, dle jejich názoru, nedělá nic pro zlepšení ekonomické situace ve svých bývalých koloniích, odkud pochází nejvíce imigrantů, které v minulosti brutálně vykořisťovala. Matteo Salvini také prohlásil, že Francie dělá málo nebo nic pro nastolení míru v Libyi, ačkoliv se zásadním dílem podílela na destabilizaci této části afrického kontinentu.

Roztržka mezi Francií a Itálií však odráží obecnější spory v Evropské unii. Francie, Německo a některé další státy tzv. tvrdého evropského jádra prosazují co největší a co nejrychlejší centralizaci Evropské unie shora a s tím související povinnost členských států podřizovat se bez odmlouvání nařízením z Bruselu. Ta jsou ovšem formována především právě potřebami největších hráčů, tedy Německa a Francie. Na druhé straně stojí dnes čím dál silnější skupina států, která považuje dosavadní směřování Unie pod taktovkou Francie a Německa za slepou uličku a snaží se centralizační trendy v Evropské Unii omezit nebo alespoň zpomalit.

Osobně se také domnívám, že centralizační trendy v Evropě jsou velmi potřebné, neboť jen silná a centralizovaná Evropa bude schopná odpovědět na výzvy 21. století a být rovnocenným partnerem velmocem typu USA, Číny nebo Ruska. Nesmí k nim ale docházet překotně, ale postupnými kroky v delším časovém horizontu a především, výhradně z vůle jednotlivých členských států. Nikoli na základě jakéhokoli diktátu, ať již z Bruselu nebo z Paříže. Toho jsme si ve střední Evropě v minulosti užili dost a dost.

Nastávající volby do Evropského parlamentu tak, podle mého názoru, dosavadní směřování Unie hodně změní. Nedomnívám se sice, že by v novém Europarlamentu získaly již v těchto volbách absolutní většinu hlasy oponentů dosavadní politiky Unie, myslím si ale, že kritici dnešní politiky Unie získají dostatek hlasů pro to, aby se s nimi muselo vážně počítat. Ideální, i když asi v tuto chvíli nerealistický, by byl návrat Unie ke stavu před Lisabonskou smlouvou a postupné znovuvybudování Evropské unie na základě rovnosti a respektování názorů a specifik všech členských států. V opačném případě se obávám, že nás nečeká jen Brexit, ale že v blízké budoucnosti odejdou z Evropské unie i další státy, které se odmítnou nadále podřizovat diktátu z Bruselu, Paříže nebo Berlína. Podle dosavadního vývoje se zdá, že právě Itálie, jedna ze zakládajících zemí Unie, může být mezi prvními.

Autor: Milan Šarapatka | pondělí 18.2.2019 7:00 | karma článku: 33.89 | přečteno: 1508x

Další články blogera

Milan Šarapatka

Největší hrozba z Ukrajiny, zhroucený stát

Situace na frontě mezi Ukrajinou a Ruskem nutí k zamyšlení, jak se tento konflikt bude dále vyvíjet a jaký bude mít vliv na okolní země, včetně České republiky. Žádná z možností vývoje není, bohužel, nijak optimistická.

20.12.2023 v 8:00 | Karma článku: 32.14 | Přečteno: 807 | Diskuse

Milan Šarapatka

Rodí se nový, multipolární svět. Zanechá Evropu v troskách?

S pádem socializmu a rozpadem Sovětského svazu se USA ujaly vedení unipolárního světa. Moc se jim to ale nepodařilo, viz Irák, Afganistán nebo Arabské jaro. Dnes se rodí nový, multipolární svět. Bude lepší než „Pax Americana“?

3.10.2023 v 11:47 | Karma článku: 28.80 | Přečteno: 978 | Diskuse

Milan Šarapatka

Ministerstvo cizích zájmů

České ministerstvo zahraničních věcí zcela rezignovalo na vlastní zahraniční politiku, která by sloužila naší zemi. Místo toho pouze „odečítá ze rtů“ svých patronů z NATO z EU, z Berlína nebo Washingtonu.

29.8.2023 v 12:58 | Karma článku: 40.43 | Přečteno: 1339 | Diskuse

Milan Šarapatka

Konec demokracie v Čechách

Potlačování názorů, které nejsou konformní s názory naší vlády, ať se již jedná o válku na Ukrajině, ekonomickou krizi, green deal, nebo dění ve světě, se naší zemi dříve nebo později vymstí.

22.6.2023 v 12:13 | Karma článku: 40.90 | Přečteno: 1431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2198

Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...