Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Nemáme prezidentský systém a přímo volený populistický a aktivistický prezident udělá víc škody než užitku. A s nějakými nepsanými pravidly s odkazem na tradici a zvyklosti se u nás nepochodí. Zeman je v pro něj  ideální situaci, může kecat do všeho, ale za nic nezodpovídá.

1 0
možnosti
VV

Komu neni rady, tomu neni pomoci. Co jste si zvolili, to mate.

1 0
možnosti
JJ

Možná to je potřebné proto, že naši voliči jsou si schopni za prezidenta zvolit třeba Karla Gotta nebo Jardu Jágra.

Když si zvolili jednoho ze dvou největších škůdců demokracie, jehož vládu posvětilo nekontrolovatelné rozdělení moci mezi vládou a opozicí a provázely ji gangsterské praktiky od vydírání po plánování vraždy nepohodlné novinářky, tak je možné úplně všechno.

4 0
možnosti
PD

Ani tak ne bojí jako je to obrana proti kandidátům, kteří se po volbách začnou chovat jako M.Zeman. Ostatně určitá část jeho voličů by ho nevolila, kdyby tušila, co bude M.Z. předvádět.

1 0
možnosti
Foto

To je celé takové účelové. Vzpomeňme, že v době opoziční smlouvy chtěly dvě nejsilnější strany omezit pravomoce prezidenta, např. dát do ústavy to, že prezident musí po volbách pověřit sestavením vlády předsedu vítězné strany, až když se to nejsilnější straně nepovede, tak pověřit předsedu druhé nejsilnější strany....a Václav Klaus se tímto na místě prezidenta vůbec neřídil.

0 0
možnosti
Foto

Tak, ono to nebylo kodifikováno, že?

0 2
možnosti
JR

J33a22r21a 19R30a57n54k

3. 6. 2015 18:15

Myslite, ze by treba v Kanade zustal jako PM Stephen Harper, kdyby poradal pro cely svet nezpomenutelna faux pas, ze se stava predmetem komiku, jako Jon Stewart, nebo John Oliver, je to asi tak jako se starym FIFA Seppem;-)

0 0
možnosti
Foto

Všude slyším, že zákony by se neměli upravovat na základě jedné špatné zkušenosti s jedním prezidentem, ale v současné době mi připadá, že toto je zrovna tento případ. Jestli si někdo myslí, že přímá volba byla špatný nápad tak ať nechodí kolem horké kaše a rovnou přímou volbu zruší a bude to upřímější než tyhle tanečky. Prezident bude volen poslaneckou sněmovnou, bude ji zavázán, bude se snažit moc nevyčnívat, aby ho příště zvolili. Sice to není to co si voliči přáli, ale kdoby na to dal, vždyť ti jsou třeba jednou za čtyři roky, ale s prezidentem se budeme muset rozčilovat každý den. Vláda, poslanci a senátoři by se k tomu měli postavit čelem a nahlas říci, zachovali jsme se populisticky a schválili to co voliči chtěli a teď, protože nám to nevyhovuje to zrušíme a příště už podobnou blbost neuděláme.

0 0
možnosti
Foto

Jaké návrhy asi přijdou po příštích parlamentních volbách, až vyhraje oligarcha Babiš. Abychom si ještě nepřáli, aby pravomoc prezidenta byla co největší.

0 0
možnosti
MR

Problém je historický, kdy poslanci si mysleli že volba prezidenta přejde z Vladislavského sálu ven a nic jiného se nestane ... .

Zde chyběli doprovodné kroky a vymezení. Náš systém navíc není prezidentský tak jako ve Francii.

Zde je dělba moci a je to vesměs na vládě a parlamentu.

Postačí si vzpomenout jak byla u moci udržována vláda Rusnoka, jež nevzešla z voleb, jak se otálelo s jmenováním premiéra po volbách, jaké problémy jsou s jmenováním profesorů ... .

5 0
možnosti
JD

Je to jen rozumny krok, vyplyvajici z naprosteho nerespektovani pravidel ze strany prezidenta.

S navrhem, ze ma mit primo voleny prezident vice pravomoci prichazite s krizkem po funuse. Takto jste mel mluvit a navrhovat PRED volbou. Tehdy se mely menit pravomoci v souladu s primou volbou.

Napr. do slozeni, odvolavani a navrhovani clenu vlady nema prezident mluvit vubec. Jsou to parlamentni volby, ktere urcuji kdo a jak bude tvorit vladu, ne prezidentske. O dalsich prohrescich ani nemluve.

2 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik