Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Také mne toto tvrzení paní Hybáškové zaujalo. nejdřív jsem si myslela, že jsem se přeslechla, ale ona to vážně říkala. To ovšem na občansé válce v Sýrii vrhá poněkud jiné světlo. Ta paní se v ní angažovala, byť možná méně úspěšně než původně zamýšlela.:-(

33 2
možnosti
JC

J90i97r51i 38C37e55e

19. 12. 2016 12:15

Proč dostal Asad červenou kartu?

Podle mého díky svému rozhodnutí o přeorientování se z Američanů na Rusy. Dokud byla Sýrie spojencem Američanů v tažení proti teroru, kdy Asad poskytoval zázení pro tajné věznice a mučírny pro radikály zachycené v Iráku, měl bezpečí zaručeno. Za ostentativního mlčení selektivních ochránců lidských práv byl sice bastardem, ale naším bastardem.

V roce 2007 dostal Asad nabídku, která se neodmítá: odpuštění tří čtvrtin syrského dluhu z éry SSSR. Ruské vojenské námořnictvo navíc projevilo zájem o znovuvyužívání základny Tartus. Smlouva mezi Damaškem a Moskvou byla podepsána v září 2008.

Asad si pod sebou definitivně podříznul větev v roce 2009. Tehdy došel k závěru, že Rusové mu dokážou poskytnout stejně silnou ochranu, jako tomu bylo v éře SSSR, a dovolil si uzavřít Americké kulturní středisko v Damašku a vypovědět ze země agenturu USAID.

V březnu 2011 propuká v Sýrii lidové povstání. Západními médii prezentované jako všelidová vpoura proti diktátorovi. Asad se snažil situaci uklidnit prostřednictvím ústupků, kdy přijal demisi Utrího vlády a v dubnu zrušil výjimečný stav, který trval od roku 1963. V květnu pak vyhlásil amnestii politických vězňů, přičemž propustil I členy Muslimského bratrstva (které je v současnosti zakázáno v Egyptě a jehož členové jsou odsuzováni k trestu smrti).

V současnosti je toto povstání střídavě prezentováno jako rolnický protest proti vládní nečinnosti v době sucha, pak zas jako odpověď na srdceryvný příběh o teenagrech píšících po zdech protiassadovské protesty, po té zatčených a mučených.

V červenci 2011 dochází k prvním ozbrojeným střetům mezi sunnitskou opozicí a armádními jednotkami.

V říjnu 2011 se do situace zapojila impotentní Rada bezpečnosti OSN, kdy Čína a Rusko vetovaly rezoluci proti syrskému režimu.

35 2
možnosti
JC

J39i31r59i 64C64e88e

19. 12. 2016 12:16

O co vlastně v konfliktu v Sýrii jde? Podle mého je jeho podstata ve vztahu Sunnité vs. Šíité. Na jedné straně stojí brutální, ale striktně sekulární, povrchně sociální a modernizující režim rodiny Asadů zastupující jednu šíitskou sektu a další náboženské menšiny, podporovaný Rusy, formálně vycházející z pan-arabského nacionalismu. Na druhé straně Saúdy, Katarem a Tureckem (a USA) podporované spektrum decentralizovaných opozičních sunnitských organizací, jejichž většinu tvoří fanatičtí islamisté většinou zahraničního původu s cílem vytvořit namísto dnešního syrského státu chalífát zahrnující také Irák, Palestinu, Izrael a nakonec i tu Saúdskou Arábii.

A položme si otázku, co je pro Sýrii lepší? Záchrana údajně lidská práva porušujícího sekulárního režimu, nebo podpora "revoluce" chudší části sunnitů, jejich konečným cílem je vyvraždění dosud vládnoucích alávitů, včetně dalších participujících menšin, jako tomu bylo v Libanonu?

30 1
možnosti
KT

Prosím vás, kdo je to ten pan Šarapatka?

4 14
možnosti
VK

To je ten, co jezdí po Krymu a netuší, kdo mu to platí.

6 10
možnosti

Hitler byl také zvolen demokraticky. Nicméně, s diktátory bývá průšvih, že neexistuje dobré řešení. Svrhnout je z vnějšku je špatné. Nechat je vládnout je také špatně.

11 2
možnosti
JC

J24i81r64i 46C28e63e

19. 12. 2016 12:18

Problémem Blízkého východu je, že pokud svrhnete diktátora, tak to dopadne

a) jako v Iránu a moci se chopí ještě horší diktátor.

b) jako v Iráku (nebo v Libyi), a nastane vražedný chaos.

21 1
možnosti
Foto

Tak, já si myslím, že velmi podobně, ba identicky, to probíhalo s UA. Tam také šlo o odstavení legitimně zvoleného prezidenta, ale naštěstí je počet mrtvých řádově nižší, než v Sýrii.

21 2
možnosti

Hm, myslet si můžete. Já osobně si myslím, a je to mnohem více pravděpodobné, že šlo o vnitrostátní bitku, do které se trochu pletlo USA a hodně Rusko. Ostatně, když byla polovina ukrajinské rozvědky a vojska na výplatní pásce Ruska, těžko se tam něco dělo bez jejich vědomí.

4 6
možnosti
VG

No on už bývalý americký velvyslanec v Iráku řekl, že bylo chybou rozvrtat Sýrii. Takže nějaké pikle probíhaly.

20 2
možnosti
Foto

Který vevyslanec v Sýrii to řekl ? Protože to jsou věci, které se nikde v tisku ani ve zprávách neobjevily. Asi máte lepší zdroje.

0 0
možnosti
MR

M21i33l80a38n 17R67a84d60e62k

18. 12. 2016 23:39

takovi by meli jit pred mezinarodni soud. Nepujdou protoze ten soud soudi jen nektere.

Ale Zapad se na Blizkem vychode mota jak nudle v bande, a pak je z toho jeste vetsi bordel a tragedie. Doufam ze Trump bude moct tyto silenosti zastavit, i kdyz je to jen president

14 5
možnosti

Takže když se Západ pokoušel rozvrtat režim u nás a organizoval opozici proti komunistům, měli jít jeho představitelé po 89 před mezinárodní soud?

Jen v něčích hlavách je svět jednoduché místo

4 1
možnosti
AM

Řekla, že se "pokoušeli". Vzhledem k tomu, že tam bojuje kolem stovky různých opozičních skupin zřejmě tragicky neúspěšně.

Počítám, že to pan Šarapatka ve snaze získat nějaké politické body trošku nafukuje.

5 16
možnosti
JR

Přátelé, s tím několikanásobným klikaním karmy a zvýšováním čtenosti z jednoho PC vám co nevidět skončí zlaté časy. Tak si to ještě rychle užijte a klikejte !R^.

Karmy mnoha supermanů dramaticky klesnou :-P. Ani větvička už nebude větvička ;-)

4 20
možnosti
PD

P20a10v11e62l 28D45u85d73r

18. 12. 2016 22:13

Mne navíc udivilo, že paní křesťanku Hybáškovou nezajímá, jaký názor na Asada a na tu umírněnou opozici mají syrští křesťané: přesně opačný než ona.

36 4
možnosti
Foto

J14i39ř97í 71K18i90n87d37l

18. 12. 2016 22:18

Jak víte, jaký názor mají syrští křesťané na Asada.? Vy jste tam žil, stejně jako ona ? Nebo je to zase vaše bujná fatazie, a touha dělat ze sebe znalce. Co vy víte o rodině Asadů - podle všeho vůbec nic. Stejně tak nevíte nice o Sýrii podle všeho.

7 15
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik