Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Pokud bychom euro přijali nyní, vážně by nám hrozilo, že bychom se následně museli podílet na sanování dnešních gigantických řeckých dluhů."

To ste fakt taký naivný, že si myslíte, keď sa v Česku platí lokálnou menou, tak sa Česko nepodieľa takým istým podielom na sanovaní gigantického gréckeho dlhu, ako ktoríkoľvek iný štát eurozóny?8-o

0 0
možnosti

J87a89n 60R82á44ž

8. 6. 2017 15:49

Pořád se připomíná Řecko. Je to sice správné, neb Řecko potřebuje stále dotaci, protože současný dluh činí 180% HDP a jak bude muset Řecko za dva roky splácet poslední úvěry, vystoupí zadlužení na 260%HDP (odhad MMF). Vstupem do eurozóny bychom se museli samozřejmě na sanaci toho dluhu podílet, neb jeho část bude muset být odpuštěna. No ale co se zadlužením Itálie (140%HDP) a potížemi jejich největších bank, které budou potřebovat k přežití injekci cca 120 miliard euro, což také musí někdo zaplatit a nesmíme zapomenout na Francii, která má dluh ve výši cca 90%HDP. Průměrné zadlužení států eurozóny činilo konce 3. čtvrtletí 2016 80,2% HDP. Zadlužení ČR ve stejném období činilo 34,2%HDP. Otázkou tak je, zda se chceme stát členy spolku jehož členové jsou tak masivně zadlužení, s perspektivou podílet se na splacení jejich dluhů.

Osobně jsem proti, neb jsem nezaznamenal žádný prospěch, který by přinesl vstup do Eurozóny zemím, mimo Německa, ale naopak se každá země zavedením Eura jen stále víc zadlužuje.

0 0
možnosti

Euro je špatný, protože nedotažený projekt.

Pokud by v Evropě měl začít všeobecný růst, dluhy všech zemí klesnout pod maastrichtský limit, řeckým, irským, portugalským atd. občanům by se nemělo dít nic bolestného, Němci ani Holanďani by nemuseli ručit za dluhy periferií (států ani bank), úrokové rozpětí v eurozóně by kleslo pod tři procenta, zmenšovala by se nerovnováha v eurozóně a zvýšily by se investice, muselo by se Německo připravit o svou obrovskou vyjednávací moc, kterou jí současná bublající krize dává nad Francií a deficitními ekonomikami.

Tohle všechno by nastalo po učinění jednoduchých 3 kroků:

- ECB by podmínila pokračování své pomoci evropským bankám (které jsou fakticky všechny zbankrotované a jen ECB je udržuje v likvidním stavu) tím, že odepíší značnou část dluhů deficitním zemím (Řecko, Irsko, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Belgie).

- ECB by na svůj účet převzala takovou část dluhů všech členských zemí, aby měla stejnou nominální hodnotu jako zadluženost povolená Maastrichtskou smlouvou, tj.60% HDP. Byly by to vlastní dluhopisy ECB, tedy nebyla by zaručeny členskými státy. Členské státy by nadále obsluhovaly své dluhy, ale za ty části dluhů, které vyhovují maastrichtským kritériím by platily nižší úroky zajišťované dluhopisy ECB.

- pak by bylo třeba pro další krok použít Evropskou Investiční banku. Ta by si s pomocí ECB půjčovala finanční přebytky evropských i neevropských zemí a investovala je (půjčovala na investice) v deficitních regiónech Evropy.

První dva kroky by vyřešily dluhovou krizi a třetí by zmenšoval nerovnováhy členských zemí.

Jenže 2. krok by Německu zabránil být jednou nohou v eurozóně a jednou mimo ni. Jakmile by ECB - společná instituce - na sebe vzala značné závazky, nebylo by možné ho rozdělit mezi jednotlivé členské státy a tedy nebylo by možné aby někdo vstal a odešel. Jako není možné říct jakou část federálního dluhu má převzít Pensylvánie, kdyby se jí zachtělo opustit Spojené státy americké.

0 0
možnosti

Jenže od té chvíle by německá kancléřka byla jen jedním z šéfů vlád, kteří sedí kolem kulatého stolu.

A tak se nikdy nevzdá té obrovské moci, kterou jí bublající krize v Eurozóně nad ostatními dává.

0 0
možnosti
Foto

Moc nerozumím tomu, proč se diskutuje o tom, zda-li Euro přijmout nebo ne. Pravdou je, že jsme to již odsouhlasili při vstupu a jakmile budeme plnit kritéria, tak nás nic neomlouvá. Jedině zbývá vystoupit z EU. Jestli by nás to uchránilo před sankcemi, to je otázka. Takže buď jsou takto diskutující nekompetentní nebo vědomě lžou.

1 1
možnosti

bez váhání bych vystoupil protože jsem nebyl ani pro vstup

1 1
možnosti

Euro Řecko nepoložilo..to je sice tisíckrát opakovaná mantra ale je naprosto nesmyslná.........euro nemá ani nožičky ani ručičky a tak nemůže nic dělat....jde o to co s tím Eurem někdo dělá..a to je jiná.....euro také není zopovědné za české podvody s dotacemi a s úplatky...to je také jen otázka českého charakteru...ale euro za to nemůže.....

Řecko by zkrachovalo tak jako tak...jestli s eurem nebo s drachmou, právě tak jako Češi se nechají uplácet a je jedno jestli korunou nebo eurem....Zde dělám ..sice úmyslně ...ale stejnou chybu jako autor článku ..a to, že házím všechny Čechy do jednoho pytle podle jazykové příslušnosti...

Pan diplomat by to měl umět lépe...no a skutečnost , že neumí, o něčem vypovídá....

zavedení dvou typů EUR je nesmysl..jako by byl nesmyl zavést 50 typů dolarů v USA do každého státu unie jiný dolar....tohle může skutečně vymyslet jen někdo.....

Můžeme přijmout EURO jako měnu ale nemusíme být eurozoně....viz Černá Hora, která má některá prazvláštní pravidla, která pak sama i obchází...sice vím, proč je obchází a schvaluji to, ale asi by se to mělo dělat jinak.......speciálně pokud se bavíme o dluzích Řecka a jejich financování...........

zatím nejsme rovnoprávnými občany v EU a to proto že neustále ještě plánujeme naše rozpočty s dotacemi z jiných zemí EU....ještě pořád dostáváme více než dáváme....takže...nás všichni nějak podporují finančně.....

A jde o to jak moc by se nám podařilo zavést americký způsob Fedu, kdy je jich v USA asi 12...i když bych upřednostnil státní vlastnictví ECB a ne soukromé, tedy aby nám nevládli Rotschildové a jim podobní....pomocí financí a jejich ovlivňováním....tak tomu je v USA...americký Fed není státní instituce ale ryze soukromá...a tak tedy soukromá instituce diktuje v USA státu, jak to bude s financemi....Fed ovládá USA, a FED je ovládán jen několika rodinami.....

tohle se nesmí v Evropě stát....

0 0
možnosti

Autorovi bych doporučil promnout si oči, možná ho ta chuť k hlubší integraci přejde.

RvEURv

1 1
možnosti

to zas je blabol ze recti duchodci maji 2000 eur Rv

0 0
možnosti

Že budeme muset Euro přijmout víme - vždyť jsme se k tomu zavázali.

A sliby se mají plnit.

Ale rozhodně bych s tím nespěchal. Třeba se za pár let ukáže, že už není kam vstupovat a že Euro skončí samo.

Při současném směnném kurzu bychom do Eurozóny vstupovali skutečně z pozice žebráka, když paritě kupní síly odpovídá kurz Kč 18/ 1 EUR.

A že bychom se přijetím Eura dostali automaticky mezi ty nejvlivnější v EU si nemyslím.

Když se podívám na Velkou Británii, která nikdy Euro nepřijala a nikdy nehrála jen druhé housle, nebo na Řecko, které Euro sice přijalo, ale stejně nikdo nebral jeho návrhy vážně, vidím, že řeči Teličky a jiných eurohujerů jsou jen plácáním do vody.

I z pohledu obecné logiky nedává dobrý smysl hnát se někam, kde se to problémy jen hemží.

Ze 4 nejvýznamnějších zemí v Eurozóně je s minimem problémů jen Německo, když Francie, Itálie a Španělsko spotřebují většinu z těch 60 mld. EUR, které Mario Draghi měsíčně do Eurozóny pumpuje a bez kterých už by dávno byly jejich banky zbankrotované. Ony už vlastně zbankrotované jsou, jen tenhle přísun likvidity je drží nad vodou.

Ne, vstupovat do Eurozóny mi skutečně nedává dobrý smysl.

6 0
možnosti

mě celkem fascinuje, jak se stále nachází lidé co přesně ví co je pro mě dobré ne-li nejlepší, tady že bez eura v budoucnosti nepřežiju a že ho přijmout "musím", tamhle že musím přijmout migranty, že v budoucnosti bez nich Evropa nepřežije.....a v podstatě nikoho nezajímá, co chci já.

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS