Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak španělská policie střílela do davu Katalánců. Napřed se hovořilo o 200 zraněných, pak asi o 300 a nakonec se skončilo u 900 zraněných. Včera (6 dní po incidentech) jsme se pak dozvěděli, že z těch 900 zraněných zůstal v nemocničním ošetření jen jeden jediný. Opravdu strašný masakr.

V týž den jeden jediný magor v Las Vegas zastřelil 59 lidí a několik set jich zranil.

Přiznejme si, že katalánské referendum je provázeno informační a propagandistickou válkou. Zejména na webu se tak objevuje spousta hoaxů, tj. podvodných informací, fotografií i videí. Řekl bych, že větší iniciativu v tomto směru projevují zastánci katalánské nezávislosti. Proto bychom měli brát podobné informace s rezervou a zachovávat chladnou hlavu.

3 1
možnosti

Myslíte, že i záběry, zveřejněné mimo jiné i v ČT, byly hoax ? A proč násilí, provázející zásah španělské policie, kritizovali i významní evropští politici ? 8-o

2 0
možnosti

Jen pro vyjasnění.

Platnost referenda nevyžaduje účast 50 % občanů.

V referendu mohou občané podpořit návrh, nebo ho odmítnout.

Občané, kteří se referenda neúčastní, pouze vyjadřují postoj, že rozhodnutí nechají na ty občany, kteří se referenda účastní. Nejsou totiž pro, ani proti, nebo je referendum vůbec nezajímá.

Aby nebylo referendum fraška, tak nějaká povinná účast by měla být stanovena, ale ta by neměla překročit 1/3 počtu oprávněných občanů.

Referendum má výchovný vliv. Pokud se občanu, který se referenda neúčastnil, rozhodnutí nelíbí, tak si dá pozor a dalších referend se účastní i když jeho hlas nemusí vyhrát.

Platnost referenda s účastí cca 43 % se tedy nedá zpochybnit.

1 1
možnosti
Foto

Podmínky pro platnost referenda jsou v různých státech a pro různé příležitosti stanovena různě. Například na Slovensku je podmínkou platnosti referenda 50% účast voličů. Proto už tam také měli řadu neplatných referend.

Katalánci si zřejmě žádné omezující podmínky nedali ve snaze usnadnit kladný výsledek referenda.

1 0
možnosti
Foto

No a ?

Lichtenštejnsko, Švýcarsko nebo Singapur jsou snad špatná místa k životu ?

0 0
možnosti

Jistě,že je třeba zklidnit situaci a dodržovat španělské zákony a ustavu.Máte s tím problém?To si opravdu myslíte,že rozdrobená Evropa na spoustu státečku jako ve středověku je cesta k něčemu lepšímu?Ovšem někomu by se to hodilu,kdyby mu odpadl ekonomicky silný protivník...

11 7
možnosti

Dle naseho prudinka, pana Barty, se nejlepe zklidnuje situace kulometem.To by v tom byl cert, aby si nejaci Katalanci mysleli, ze rozdrobi EU na male statecky. To bylo vyjimecne dovoleno Slovakum a Albancum v Kosovu. Dal ale v zadnem pripade. Unii si rozvracet nedame.

6 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS