Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

My přece víme,ze jste prorusky politik.

5 0
možnosti
MK

Názory se tříští o stěnu malé informovanosti. Nebudu zde předkládat svůj celý pohled, ale pane autore, zapomínáte na celkem dost hlasité požadavky na vystoupení z RVHP a Varšavské smlouvy. To bylo v éteru velmi předčasné a m.j. sověty komentované na bratislavské schůzce. Ti, kdo chtěli zásadní změnu, si to sami svou netrpělivostí pohnojili.

Dubček, osoba jako kompromis mezi střetem dvou křídel v KSČ, byl slabý na to, aby stát dovedl k jakýmkoli změnám a jeho hlavním osobním trumfem bylo jeho studium v Moskvě. V Bratislavě zaznělo ultimátum, ale dubčekova skvadra jej nevzala vážně.

2 0
možnosti
Foto

Vše jen,,vata" v rámci zdánlivě(!) otevřené společnosti. Byly úvahy o vytvoření bezatom., ba až demilitariz. pásma od Skandinavie po Balkán. U ČSR ovšem bez Slovenska! Proto i ona snaha o znovuvytvoření ,,malé dohody". V reálu však nejen nevyhovující, ale až nepřípustné pro obě klíčové velmoci, jakož i OBA ,,svazky". A proto i bez šance.

1 0
možnosti
AR

Autor článku to vidí dosti pokřiveně. Ano, Západ nás poněkud přehlížel, protože šlo prvořadě o vnitrostranický boj komoušů. Navíc měl dost práce doma ve svých zemích, kde mladí neomarxisté vyvolávali protestní bouře proti dosavadnímu tradičnímu způsobu života. A ty probíhaly jak v USA, tak v celé západní Evropě. Události v ČSSR stály na okraji jejich zájmu. Byla to tehdy tam revoluce prosazující multikulturní vizi do světa. Pohled na sovětský blok je nezajímal a politika Kremlu už vůbec ne. Přednost u mladých dostávali takoví od hippis počínaje, až po fandy ekologie konče. Nějaký reformní socialismus zcela odmítali. On totiž neodstraňoval plně komunistickou moc. Tehdy ještě u nás nenastala doba, kdy KSČ se ukázala jako strana, jenž skutečně není schopna vést společnost kupředu stejně rychle jak šly země Západu. Toto jsme poznali plně až v osmdesátých letech.!!

1 0
možnosti
Foto

Do jisté míry souhlas, ne však zcela. Nešlo jen o vnitřní problémy, potažmo až konflikty, ale i celou řadu velkých konfliktů po celém světě. Především v ,,Indočíně", ale nejen tam(m.j. Vitenam, arabskoizraelská válka, Alžír, etc.Ale i po téměř celé Africe, potažmo i již. a stř. Americe). To vše ovlivnóvalo dění i uvnitř mnohých států, tam i onde více, či méně zainteresovaných.

2 0
možnosti
SB

Pčřesně tak!

Šlo jen o kosmetické změny systému.

Z vedoucích činitelů nikdo nenavrhl zrušení vedoucí úlohy strany ani nic podobného.

A když na to přišlo, tak nejvyšší představitel pražského jara Alexander Dubček podepsal pendrekový zákon.

Když v roce 1969 podepsal pendrekový zákon, tak asi v roce 1968 neměl o mnoho lepší charakter - za rok se toho v jeho tehdejším věku obvykle moc nezmění. Takže co by od něj bylo možné čekat?

Tím samozřejmě neomlouvám brutální ruskou invazi. Byli jsme svrchovaným státem, a i když to, co se tady dělo, byla v podstatě fraška (tehdy jsme tomu věřili, ale fraška zůstává fraškou, i když jí lidé myslně věří), tak to byla naše země a nikdo neměl právo sem vrthnoput.

Brutalita byla ze strany Ruska neomluvitelná, ale to nic nemění na věci, že samotné Pražské jaro byla pouze fraška.

3 2
možnosti
FS

Sohlasím s panem Benešem,ale mám takovou malou otázku.Jsme v poslední době svrchovaným státem?

1 2
možnosti
Foto

J78a24k27u20b 49R23o50t27h

18. 8. 2018 17:48

Relativizace. Hnusná. Ale co čekat od politika, který se netají prokremelskými postoji - viz jeho po právu odsouzené angažmá ve volební frašce na Krymu.;-O;-€

9 4
možnosti
Foto

J91a87k67u79b 86R82o28t60h

18. 8. 2018 19:40

Zdravím Radima ;-D

1 0
možnosti
JL

Pan Sarapatka se domiva, ze v roce 1968 slo jen o vnitrostranicky zapas. Inu, jak komu, jasne se vyjadril G. Husak kratce pote co prevzal funkci prvniho tajemnika:

"O co slo pravici (nerekl, jestli minil pravici uvnitr KSC, nebo pravici jako takovou) byla volna hra politickych sil. To by znamenalo navrat pred Kosicky vladni program, ale o nasi budoucnosti bylo jednou provzdy rozhodnuto v unoru 1948".

Kdyby o te dobe mel pan Sarapatka poneti vedel by, ze Premysl Janyr pripravoval obnovu socialni demokracie, ze preunorovi predaci Nar. socialisticke strany chteli ze socialisticke strany zase udelat stranu Narodne socialistickou a ze i Lidovci chteli udelat jejich stranu tim cim byla, ze vznikala politicka uskupeni jako KAN a K 231. Pozadovali rozpusteni t. zv. Narodni Fronty a svobodne volby, tedy skutecny "navrat pred unor 1948" jak rekl Gustik Husak.

Mam za to, ze prave o to slo kremelskym mocipanum, zabranit svobodnym volbam, ve kterych by komuniste mohli prohrat, ze by z vule lidu mohli ztratit neomezenou, absolutni moc a cely svet by videl, ze se neco takoveho muze stat. To byl hlavni duvod sovetskeho prepadeni Ceskoslovenska.

4 1
možnosti
Foto

To ale nebylo v souladu s článkem V. tehdejší ústavy, že ano. Proč Janyr nedodržoval ústávu? A dával tím záminku pro vnější zásah.

2 0
možnosti
Foto

O45t91a87k83a21r 51S53e52k21l

18. 8. 2018 15:00

Jenom tak pro pořádek . I když Podkarpatská Ukrajina byla už součástí SSSR ..... ani s ní by ČR neměla na "délku" oněch 2000 km.....

4 0
možnosti
Foto

Od Jasiny až po město Aš to bylo sice km až ažaž, ale tolik až opravdu ne;-)

1 0
možnosti
Foto

Nemyslím si, že v roce 1968 u nás šlo pouze o "kosmetické úpravy stávajícího socialistického režimu se všemi jeho atributy". Ano, tehdy se mluvilo víceméně jen o "socialismu s lidskou tváří". Ale pokud by se tehdy nechal událostem volný průběh, vývoj by časem nejspíše dospěl ke svobodným volbám a zrušení vedoucí úlohy KSČ. V tomto případě měl Brežněv ze svého hlediska pravdu, když tvrdil, že Československu hrozí kontrarevoluce. Tehdejší události u nás tak neměly šanci na úspěch, prostě jen o 20 let předběhly dobu. :-)

7 1
možnosti
VV

Za sebe mohu jen napsat, ze jsme to tak tenkrat vsichni chapali.

1 2
možnosti
Foto

Ano, toto trapné výročí slavit je nonsens, přesto tak propaganda činí. Asi má nějaký důvod, lze tušit jaký.

5 11
možnosti
Foto

Připomenutí není oslavou. Ale to je asi ,,detail":-/ Pokud by to mělo být oslavou, tak jen v duchu kom, tedy, že tehdy opět zvítěziliRv

6 0
možnosti
VV

Domnivam se pane poslance, ze o tech udalostech roku 1968 mic nevite. tenkrat jste byljeste dit, a to co jste si o tom mozna precet, jste cetl bud velmi nepozorne, ale spise se vam do rukou dostala ta sovetska verze.

Toto je jeden z nejtrapnejsich clanku co jsem k tem udalostem kdy cet.

9 2
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik