Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Jo náš naturel je trochu odlišný například od Polského, s tím asi nic neuděláme, snad máme jako národ i jiné plusy...

2 0
možnosti
JK

Asi nejde dost dobře srovnávat naše husitské předky s Dubčekem a spol. Husité jaksi nevládli, takže když se lidé včera na Václaváku hlásili k symbolu, jaký představuje husitský chorál, bylo to zcela namístě (i když osobně považuji husity spíš za loupežníky než bojovníky za svobodu, symbol jejich odporu proti přesile máme prostě už zažitý). Běžní lidé v roce 1968 také nekapitulovali. Nemůžete míchat hrušky s jablky, pane Šarapatko.

12 2
možnosti
Foto

Až na malé výjimky, kapituloval celý národ. Nejpozději v polovině roku bylo "celé národní hřiště naprosto zplanýrované" a jen občas nějaký nesmělý kritik vystrčil hlavu a hned ji zase schoval.

3 3
možnosti
JL

Šel jsem tehdy na střední školu od září a pamatuju se, že to "zachovejte klid" mi lezlo už pak na nervy. Jaký klid, když je zcela abnormální situace? Dělali jsme si z toho legraci a říkali: "zachovejte paniku". Na druhou stranu, když se dívám na historické rekonstrukce, přední komunisti věděli, že jim jde o kejhák (Svoboda hrozil sebevraždou), Dubček věděl dobře, co je to gulag, Smrkovský i Husák věděli dobře, co je to komunistický kriminál atd. Kdyby neudrželi v zemi klid a nepřesvědčili politbyro, že spolupracují, skončili by minimálně v kriminále. Kdyby se čs.armáda bránila - jak dnes někteří volají - byly by tisícové ztráty, diktatura a "pravicoví" komunisti by skončili na delší dobu ve vězení. Dubčeka přece i tak hlídali ve dne v noci až do převratu. Zachovejte klid - byla pro papaláše otázka přežití. Taky se určitě modlili, aby vojáci nestříleli. Modlili se účinně. Realisticky: Češi a Sováci pak měli narodíl od Poláků velmi nadstandardní životní úroveň. Bylo to za odměnu? Myslím že jo.

5 1
možnosti
Foto

S mnohým souhlasím, ale myslím, že kdyby nastalo krveprolití, tak by to nebyl Gulag, ale pro vůdce povstání šibenice.

Naše vyšší životní úroveň nebyla odměnou za invazi, ale důsledkem vyspělejšího hospodářství.

3 3
možnosti
Foto

V lásce a ve válce je dovoleno vše. A já dodám: I v politice.

2 1
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik